időjárás 35°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Barátaink és szomszédaink Európában!

Nicola Sturgeon
2020.01.31. 10:41
Barátaink és szomszédaink Európában!

Az Egyesült Királyság ma elhagyja az Európai Uniót. Bíztam benne, hogy ezeket a szavakat sosem kell majd leírnom. Főleg amiatt, hogy a skótok többsége sosem szavazott erre.

Skócia egy büszke európai ország, így rettenetesen bánom a kilépésről szóló brit döntést. Meggyőződésem, hogy az Európai Unió hasonlóan gondolkozó, független és egyenrangú országokat hozott össze azért, hogy együttesen az állampolgárok jólétéért dolgozzanak. Ezt a jólétet a gazdasági mutatók jól jelzik, nemhiába beszélünk egy ötszázmillió főt számláló egységes belső piacról. De hagyjuk is a számokat! A mai nap sokkal inkább az emberekről szól.

Skóciában több mint 230 ezer EU-állampolgár él, akikre barátokként és családtagokként gondolunk. Hozzájárulnak a kulturális sokszínűségünkhöz, emberéleteket mentenek, tanítják a gyermekeinket, nem mellesleg otthont, vállalkozást alapítanak Skócia-szerte.

Első miniszterként a brexitfolyamat első pillanatától kezdve mondtam, hogy Skócia otthon marad ezen polgárok számára, és természetes, hogy maradásra biztatjuk őket. Ugyanúgy, ahogy skótok ezrei leltek otthonra az európai országokban. Örömmel látom a barátságos bánásmódot, amelyben folyamatosan részesülnek.

Való igaz, hogy Skócia Európa peremén fekszik, de mégis mindig úgy gondoljuk, hogy a kontinens szívében vagyunk. És ott is szeretnénk maradni. A skótok csak profitáltak abból, hogy az Európai Unió többi országában élhetnek, dolgozhatnak és utazhatnak. Az európai nemzetek és Skócia ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz. Hiszem, hogy Skóciának jogában áll döntenie a saját jövőjéről, és a lehető legjobb választás lesz, ha egyszer majd független országként leszünk az Európai Unió tagjai. Amíg ez meg nem valósul, kéz a kézben járunk Európával és valljuk a közös értékeket.

Bár ma az Egyesült Királyság több pontján is ünneplik a britek kilépését az Európai Unióból, én ezen a szimbolikus jelentőségű napon inkább szolidaritással és reményekkel írok az euró­pai barátainkhoz és szomszédainkhoz. Skócia igenis reménykedik abban, hogy a jövőben valamikor még az Európai Unió tagállama lesz. A skót lakosságnak pedig sokat jelentene, ha európai bará­taink addig is szolidaritással fordulnának felénk.

Kérem, hagyják résnyire nyitva az ajtót Skóciának!

A szerző Skócia főminisztere

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.