Boldog családok – erős nemzet

Magyarországon a szoros családi kapcsolatok jelentik a legerősebb támogatást, messze megelőzve más kapcsolati formát.

Farkas Péter 
2021. 04. 19. 8:30
null
Budapest, 2020. június 21. Apa gyermekével a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) apák napi rendezvényén a Ficsak Családi Központban, a fõváros XI. kerületében 2020. június 21-én. Az apák napját június harmadik vasárnapján tartják, vannak olyan nyugati országok, ahol már több mint egy évszázada. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban a fejlett országok igazi válsága összetett értékválság, amelynek számos társadalmi, gazdasági, szociális összetevője van. A 2010 előtti évek változásai megbontották a családok, a társadalom harmonikus működéséhez nélkülözhetetlen egzisztenciális és lelki-szellemi alapokat. Egyre későbbi életkorra tolódott a házasságkötés és a gyermekvállalás. Meggyengült a generációk közötti szolidaritás.

Akkoriban hazánkban is megrendült a közbizalom, s eluralkodott a versengés, a kirekesztés. 2002–2010 között a családokat háttérbe szorították a baloldali kormányok döntései, amelyek az anyagiak mellett a gyermekvállalást tervezők biztonságérzetét is csökkentették. Azonban 2010-ben családbarát fordulat következett be. Jelentősen nőtt azóta a házasságkötések száma és a termékenységi arányszám, míg csökkent a válások és az abortuszok száma.

Magyarországon a szoros családi kapcsolatok jelentik a legerősebb támogatást, messze megelőzve más kapcsolati formát, s ez jelentős erőforrás.

Ennek a karrierre, munkára, jólétre, egészségre gyakorolt hatását a családon belüli kapcsolatok sokirányú jótéteményeivel magyarázzák a kutatások. Európa és Amerika számos országában szélsőségesen liberális eszmék nevében támadják a házasság és a család intézményét. Minden gazdasági, politikai, szociális és kulturális eszközzel élnünk kell a családok védelme érdekében.

A liberális genderelmélet szerint az anyára, apára és gyermekekre épülő családmodell meghaladott.

A nyílt társadalom doktrínája nem abból indul ki, hogy férfi és nő kiegészíti egymást, hanem az egyik el akarja nyomni a másikat.

A közösségi társadalomban a család különösen fontos erővel bír, hiszen mindenki itt tanulja meg, hogy az élet során természetes az egymáshoz alkalmazkodás, a másik ember igényének figyelembevétele. Boldog és egészséges családokra épülő közösségekből állhat csak egy erős nemzet.

A magyar állam célja az, hogy a magyar nemzet fennmaradjon és a magyar emberek életminősége javuljon. A nemzeti büszkeség nem kirekeszt, hanem összetart. Minden magyar felelős minden magyarért! Ennek feltétele a keresztény erkölcs és kultúra, mely biztosíthatja, hogy ne a halál, hanem a szeretet kultúráját építsük.

A szerző szociológus

(A borítóképen apa gyermekével a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) apák napi rendezvényén a Ficsak Családi Központban, Budapest XI. kerületében 2020. június 21-én. Az apák napját június harmadik vasárnapján tartják, vannak olyan nyugati országok, ahol már több mint egy évszázada. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.