Demeter Mártát utolérték a következmények

Demeter Márta nevét az utóbbi időben szinte alig hallhattuk, pedig pár évvel ezelőtt még az egyik legtöbbet szereplő női politikus volt.

2020. 02. 22. 8:00
mesekönyv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demeter Márta nevét az utóbbi időben szinte alig hallhattuk, pedig pár évvel ezelőtt még az egyik legtöbbet szereplő női politikus volt. De most, hogy újra felbukkant – ismert, hogy jövő héten fogják tárgyalni az ügyét –, érdemes felidézni honnan jött és hova tart.

A politizálást az MSZP-ben kezdte, majd függetlenként folytatta, manapság pedig az LMP-ben hallgat. De nem volt ez mindig így. Amíg a szocialista pártban dolgozott, az egyik legaktívabb képviselő volt, sokat szerepelt, nyilatkozott és a bulvárt is kedvelte.

Majd egyszer csak ledobta az atombombát. Mint kiderült, saját magára.

De haladjunk sorjában. 2018. október 16-án a roppant képességű képviselőnő, aki akkor már a honvédelmi bizottság tagja volt, olyan kérdéseknek álcázott állításokkal fordult Kövér Lászlóhoz, amelyekben azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy egy katonai gépen hozatta haza 14 éves, Flóra nevű lányát Ciprusról. A rágalmak olyan sok sebből véreztek, hogy kész csoda, hogy az ellenzéki, pardon, a „függetlenobjektív” sajtónak egy egészen picit sem lett gyanús a történet. Persze amikor a gyűlölet elvakítja az érzékszerveinket, gyakran megesik, hogy se nem látunk, se nem hallunk, és a szemünket elborító vértől ott is patás Orbánt vizionálunk, ahol csak egy Orbán nevű katona és annak kétéves lánya van.

Merthogy ez történt.

A repülőgépen természetesen nem Orbán Viktor lánya, hanem egy Orbán L. nevű százados kislánya utazott, akinek az volt egyetlen bűne, hogy a viszonylag gyakori Orbán vezetéknevet örökölte édesapjától. Az örkényi abszurdot persze lehetett volna még fokozni, például Demeter azt is megkérdezhette volna hírhedt levelében, miként fordulhatott elő, hogy Orbán Viktor fia a válogatottban rúgja a gólokat? Gondoljunk csak Willi Orbánra! Nem kérdezte, de ami késik, nem múlik; ha Demetert a közeljövőben nem csukják le, akkor még számíthatunk tőle hasonló nyalánkságokra. Jobb is, ha Orbán vezetéknevű olvasóink felkészülnek minden eshetőségre.

De vissza Demeterre!

A képviselőnő önmagára ledobott atombombája azért is szólt akkorát, mert a Benkő Tiborhoz intézett levelében olyan csacsiságok voltak, mint például hogy miért hozták haza Orbán lányát „Páfosz szigetéről”, miközben Páfosz nem egy sziget, hanem Ciprus egyik nagyvárosa. Oda se neki. Az aljas hazugságok persze mindössze kétpercnyi újságírói munkával ellenőrizhetők lettek volna, de a szakma aranytollú, többszörösen kitüntetett nagyágyúinak nem volt érkezése ilyen csip-csup dolgokkal foglalkozni, inkább felháborodott hangvételű írások, publicisztikák tucatjaiban őrjöngtek, diktatúráztak, észak-koreáztak, orbánoztak.

A Demeter által közzétett levél után nem sokkal már kint is voltak a szakmai kritériumokra mindig kínosan ügyelő ellenzéki „újságírók” művei. A Facebookon pedig már virtuálisan meglincselték az egész kormányt. Az Orbán-családot többször is.

A hónap legtöbbet megosztott cikkei születtek meg azokban a napokban a témában. Az írások mindegyike szörnyülködve, a különböző diktatúrák diktátoraihoz hasonlította a „példa nélküli” esetet, ilyen dolgok csak a legsötétebb diktatúrák legsötétebb szegleteiben szoktak előfordulni, így csak Aljakszandr Lukasenka és Kim Dzsong Un szállíttatja a családtagjait, vége a demokráciának, odavan Magyarország, nincs jogállam, és tényleg utolértük a legkeményebb diktatúrákat is. Sőt le is hagytuk. Ezen már csak egy kormányváltás segíthet.

Zengte a balliberális, az ellenzéki jelzőt mindig önérzetesen visszautasító sajtómunkásokból álló kórus. A 444.hu ment akkoriban a témában legnagyobbat. Sarkadi Zsolt cikke október 16-án 13.53-kor került ki. Azóta is ott van. Ebből a pályamunkából szemezgetnék most. Így kezdte cikkét Sarkadi:

„Orbán Viktor miniszterelnök 14 éves lánya, Flóra a Magyar Honvédség Airbus–319-es repülőgépével utazott szeptember elején a ciprusi Páfosz repteréről Budapestre.” Csak emlékeztetnék, hogy Demeter Márta legalább úgy tett, mintha kérdezne. Sarkadi viszont meg sem próbált úgy tenni. Állít. És folytatta: „Most az egyik honvédségi gépen tűnt fel Orbán Viktor 14 éves lánya egy másik civillel. Nehéz értelmesen megindokolni, hogyan kerül a miniszterelnök kiskorú lánya egy honvédségi gépre egy Páfosz–Budapest kiképzőrepülés során. Azaz persze a miniszterelnök lánya már védett személynek számít, de a hazahozatala ezzel sem indokolható, hiszen akkor nem kiképzőrepülésen szállították volna.”

Nincs vége. Ugyan. Itt kezdett csak belelendülni. „Bizonyos államokban ilyesmiért le szoktak mondani a politikai vezetők, más államokban pedig az ilyesmi teljesen bevettnek számít.” Lehet találgatni, melyik csoportba tartozik a 444 szerint Magyarország. „Az első csoportba tartozik a legtöbb nyugati demokrácia, a másodikba pedig olyan államok, mint Üzbegisztán, Türkmenisztán, Zimbabwe és persze az olyan abszolút monarchiák, mint Katar vagy Szaúd-Arábia, de náluk ugye teljesen törvényes, hogy a közvagyon és az uralkodó vagyona között nincs különbség.”

Ízlelgessük! Üzbegisztán, Türkmenisztán, Zimbabwe. És végül következzen az értelmezés, a keretbe helyezés, a narratíva megadása, a lezárás: „Hogy Orbán Flóra röptetése a polgári jó ízlésbe nem fér bele, az egészen biztos. Hogy a választópolgárok értékítélete megengedi-e, az majd kiderül. Ezzel együtt pedig kiderül az is, hogy a nyugati demokráciák közé tartozik-e még az ország, vagy a közvagyon szentsége nem erősebb már nálunk sem, mint Üzbegisztánban.”

Mondom, a cikk azóta is ott van, mindössze egy keretes rész került az elejére, ami így szól: „Az alábbi poszt megjelenése óta a Kormányzati Tájékoztatási Központ tagadta, hogy a miniszterelnök lánya repült volna haza a honvédségi gépen, az Origó pedig azt írta, hogy a gépen nem Orbán Viktor lánya utazott, ahogyan azt Demeter Márta LMP-s képviselő állította, hanem egy ciprusi békefenntartóé, akit meglátogatott a családja a kiküldetésben.” Se egy elnézéskérés, se egy helyreigazítás, se egy bocsánat, tévedtünk, hazudtunk, valótlanul állítottuk. Mindössze annyi, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ tagadta, és hogy az Origó ezt meg ezt írta.

Demeter Mártának a jövő héten kell felelnie a tettéért. Fog is. Remélhetőleg elnyeri méltó büntetését. Sarkadi Zsoltéknak viszont egy hajuk szála sem fog meggörbülni azért, amit műveltek. Ellenben ha Üzbegisztánban élnének…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.