Ellenzéki busójárás

Az ellenzéki képviselők parlamenti ténykedése a mohácsi busók szokásait lekoppintva hangoskodásban, kelepelésben, a publikum riogatásában merül ki.

Kruppa Géza
2021. 04. 13. 11:00
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. szeptember 21. Gyurcsny Ferenc, a DK elnke, frakcivezetje felszlal Orbn Viktor miniszterelnk napirend eltti felszlalsval kapcsolatban az Orszggyls plenris lsn 2020. szeptember 21-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki képviselők parlamenti ténykedése a mohácsi busók szokásait lekoppintva lényegében hangoskodásban, kelepelésben, a publikum riogatásában merül ki. Az eredeti hagyományos felvonulás az idén elmaradt ugyan, ám az Országházban a heti üléseken mégis megelevenednek az ijesztő alakok. A jövő évi választásig elnyúló kormányűző maszkos alakoskodásokon akár jókat is lehetne derülni, de most emberéletekről, az ország jövőjéről van szó.

A halálos járvány évadján az ülésteremben tomboló busók arcáról lehull a maszk, amikor az ellenségnek kikiáltott (kétharmaddal megválasztott) kormány elrettentésén egymást túlharsogva buzgólkodnak. Lámpavas, földönfutóvá tevés, börtön, leszámolás repkednek a levegőben. „Maguknak nem lesz kegyelem!” – ragadtatta el például magát Gyurcsány Ferenc.

A gyűlölettől rémisztőre torzuló ellenzéki busók ugyancsak kényelmetlenül feszengenek, amikor kiderül, hogy a kormány döntéseinek pocskondiázásában újra és újra mellényúltak. Például a Puskás Aréna építésére „elherdált” közpénz ma szépen fial, rákerülve a sportvilág térképére már eddig is milliárdos bevételeket hozott. (Ebből az államkasszába befolyt pénzből jut az ellenzéki pártoknak járó támogatásra is.) Az „összeomló” egészségügyben flottul megy az oltás, a már beadott csaknem hárommillió vakcina láttán Európa csak les bennünket.

Talán a drámai szegénységgel is kár mindig előhozakodni, amikor a járvány ellenére egy év alatt kilenc és fél százalékkal növekedett az átlagkereset.

Nem meglepő, hogy a bénázó, csupa rosszindulat ellenzék saját országa eláztatására külföldön keres magának szellemi támaszt. Így jön a képbe például Věra Jourová, aki mint meghívott díszvendég részt vehetne a busójáráson felvonuló maskarások menetében. Az európai értékekért felelős, cseh illetőségű uniós biztos rendszeresen aggódik a magyar jogrendért, szakmai ismeretei hiányát gonoszkodással pótolja. Az ország vezetését elmarasztaló jelentéseihez, a büntetést sürgető dokumentumaihoz a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna adja a muníciót. (Fiatal voltam, kellett a pénz, mentegetőzhet majd valamikor a két infantilis hölgy az Úr ítélőszéke előtt állva.)

A hazánkkal szemben elfogult, megélhetési gyűlölködő Jourová asszony ügybuzgalmának indítékára választ adhat előéletének sötét foltja.

Évekkel ezelőtt a prágai rendőrség korrupció gyanújával lekapcsolta, ám végül az ügyészség kellő bizonyíték híján futni hagyta. Hölgyről nem ildomos ilyet mondani, de az uniós biztos maszk nélkül sem lógna ki a busójárás forgatagából. Vagy inkább az Európai Unió Év arcaként a sértődött, felsőbbrendűségében méltatlanul megbántott, elbizonytalanodott, brüsszeli bürokrata hiteles megtestesítője lehetne.

Az eredeti busójárás rituáléja szerint a farsangi sokadalom estefelé máglyán eléget egy telet jelképező koporsót. A Parlament épületében a tűzgyújtás tiltott tevékenység, ennek ellenére ország-világ csúfjára a busót alakító ellenzéki honatyák és honanyák rémisztő felszólalásaikkal hétről hétre mégis leégetik magukat.

A szerző újságíró

(Borítókép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.