Gerinctelenségben mérkőzik a DK és a Jobbik Ózdon is

„Természetesen sok hibám van, ha benned kevés a szeretet” – olvasom Ózd polgármesterének, Janiczak Dávidnak a város honlapján fellelhető köszöntőjében.

Horváth K. József
2019. 08. 12. 10:03
A polgármester a trágárságot belső használatra tartogatja
A polgármester a trágárságot belső használatra tartogatja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Természetesen sok hibám van, ha benned kevés a szeretet” – olvasom Ózd polgármesterének, Janiczak Dávidnak a város honlapján fellelhető köszöntőjében. Eltűnődtem, miért pont az angol baptista prédikátorfejedelem, Charles Haddon Spurgeon megállapítását tűzte zászlajára a 35 ezer lélekszámú borsodi település vezetője.

Mintha azt akarná ezzel elismerni, hogy bizony neki nagyon sok hibája van, ám ha ­kellően szeretik a választói, akkor ezektől eltekintenek, s reményei szerint októberben újraválasztják. Alapesetben a hibás terméket visszavisszük a boltba, nem pedig szeretgetjük. Fordított helyzetben viszont javasolt elmeorvoshoz fordulni.

Megeshet, Janiczakban is felmerült, hogy az emberek jobban kedvelik azokat a közbizalomra áhítozó jelölteket, akiket nem azért kell szeretni, hogy ezzel szemet hunyjanak valaki hibái felett, hanem azért, mert pozitív tulajdonságaik miatt méltók rá. Akik esetében nem kell az orrot befogni szavazáskor, mert a jelölt nyugodtan kiállhat a tisztesség talapzatára, hogy mindenki láthassa, derék, rendes ember akar Ózdon ismét polgármester lenni. Janiczak Dávidról azonban sok minden elmondható, ám az utóbbi aligha.

Például már megválasztásának előzményei is tele voltak cigányellenességgel. Az Ózdra tervezett nemzetiségi és roma központ ellen az akkor hivatalban lévő fideszes városvezetésről azt írták a helyi, Janiczak elnökölte Jobbik honlapján, hogy „nem arra lettek felhatalmazva, hogy Ózd városát minél jobban elcigányosítsák és a szegény szerencsétlen BMW-vel, Mercedesszel és Audival járó hátrányos helyzetű késelő és brutális kegyetlenséggel gyilkoló családokat támogassák”!

Az akkor még javában radikális Jobbik virulens rasszizmusa valószínűsíthetően erőteljesen hozzájárult ahhoz, hogy Janiczakot – igaz, minimális többséggel – a város élére emelje. S akkor még nem is sejthette az istenadta nép, hogy ahhoz is rengeteg szeretetre lesz szüksége, hogy a Jobbik nácizmusát se tekintse Janiczak hibájának. Még akkor se, ha ennek oly látványos jelét adta ez az alak, hogy képes volt büszkén egy Hitler-imitátorral közösen fényképezkedni.

Továbbá jókora szeretetcunamira lesz szükség annak figyelmen kívül hagyására is, hogy Janiczak idejében a város nem fejlődött, miközben gyanús, a polgármester irodájából származó korrupciós ügyekről jelentek meg hangfelvételek az interneten.

Az éleslátó polgármester szerint ezek alkalmasak voltak arra, hogy pellengérre állítsák s megdöntsék az őt városvezetővé tevő választói akaratot. Ezt nehezen viselte, ezért meztelenre vetkőzve, hivatali székében trónolva jelezte, hogy ő pucéran is foggal-körömmel ragaszkodni óhajt a hatalmához. Nos, ha mégsem sikerül annyi szeretetet összegyűjteni magunkban, hogy Janiczak „hibáit” elsimítsuk, akkor nem feltétlenül kell a saját készülékünkben keresni a bajt.

Valamiféle büdöset érezhetett az ózdi városvezető újrajelölése felől a Demokratikus Koalíció is, amely hosszú ideig lelkes résztvevője volt a város baloldali összefogásának. Egészen a közelmúltig, amikor a DK elnökségét mintha a bolha csípte volna meg, váratlanul kifarolt az egyezségből, mert hirtelen rájött, hogy a polgármesternek „széles körben köztudott neonáci megnyilvánulásai” voltak. A DK számára Ózdon hirtelenjében újból vállalhatatlannak minősített neonáci elvek fontosabbnak bizonyultak az adott szónál.

Persze csak azért, mert „széles körben köztudott”. Mert ugye „a politikában indokolt az elvek számonkérése”. És kérem szépen, az ég ezúttal sem szakadt le. Ahhoz persze már régen hozzászoktunk, hogy a balliberálisoknak mindent szabad, ahogy annak az ellenkezőjét is. Újabb és újabb arcátlanságukon azonban ennek ellenére is megdöbben az ember. Az ilyen aljas elvtelenségekhez ugyanis egyszerűen nem lehet hozzászokni.

Ha gerinctelenségről van szó, akkor persze a Jobbik és a DK esetében könnyedén elmondható, hogy hasonló a hasonlónak örül. Hiszen a magát egykor a gyurcsányista baloldal legádázabb ellenségének kikiáltó Jobbik azóta a DK fő szövetségesévé lépett elő.

Míg Gyurcsányék éppen az ellenkezője: rasszista, antiszemita, neonáci múltja miatt tartották vállalhatatlannak a Jobbikkal való együttműködést. Tudjuk, a kígyók kígyóznak, illetve Isten nyugosztalja Heller Ágnest! Tessék mondani, van annyi szeretet a világon, hogy hatására ezeket a hibahegyeket bármilyen választó figyelmen kívül hagyhatja?

A szerző újságíró

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.