Karácsony kommunikációs stopja

Az újsütetű főpolgármester, Karácsony Gergely nem kívánja folytatni a Tarlós István által megkezdett gyakorlatot, a Budapestinfókat, amikor a főváros első emberét mindenről lehetett kérdezni.

2020. 01. 16. 8:00
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. november 27. Karcsony Gergely fpolgrmester a Fvrosi Kzgyls lsn a Vroshza dsztermben 2019. november 27-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újsütetű főpolgármester, Karácsony Gergely nem kívánja folytatni a Tarlós István által megkezdett gyakorlatot, a Budapestinfókat, amikor a főváros első emberét mindenről lehetett kérdezni heti rendszerességgel, szinte korlátlan ideig. Bizonyára vannak, akik ebben a liberális irracionalizmus, a kommunikációellenesség újabb megnyilvánulását látják.

Meg kell azonban védenünk a Párbeszéd nevű liliputi pártpótlék társelnökét: észszerű a döntése, miszerint óvakodik kiállni a plénum és a média elé, hogy kérdésekkel bombázhassák. Zugló volt fura ura ugyanis annyiszor adta bizonyságát tökéletes tájékozatlanságának, hajmeresztő ismeretszegénységének, öntudatos linkségének, hogy egy Karácsony­infó katasztrofális következményekkel járna.

Másrészt azért sem lenne szerencsés megreszkíroznia ezt, mert túl sok gyűlt össze az olyan ígéretekből, amelyek szerepeltek ugyan a kampánybrosúrájában, ám láthatóan esze ágában sincs azokat betartani.

Azt hirdette programjában a nyílt társadalmak szerelmese, hogy Budapest mindenkié. Egyik fő szlogenje pedig az, hogy Visszavesszük Budapestet. Három hónappal a választás után egyre inkább úgy tűnik, hogy Budapestet a fővárosiaktól akarja visszavenni. Vagyis csakis az övéké. Erről tanúskodik, hogy még meg sem melegedett alatta a fővárosvezéri trónszék, máris kirúgások egész sorozatát produkálja.

Nincs rá hely, hogy a Főtávtól a Főkertig felsoroljuk mindazon posztokat, ahonnan elküldte az eddig hivatalban lévő, jól teljesítő szakembereket. Az indokolás nélküli elbocsátások szakmai állásokból inkább vérfürdőre hasonlítanak, mintsem átgondolt személyzeti politikára. Akik tudták, mennyit érnek a liberálbaloldaliak kampányígéretei, azokat nem lepték meg a kulturális életben beígért további felmondások, fenyegetőzések sem, ám itt is mellbevágó az elfogadható magyarázatok hiánya.

Milyen épkézláb indokok, érvek alapján lehet meneszteni egy olyan sikeres vezetőt, mint Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója, akit ráadásul még Demszky Gábor nevezett ki 2002-ben? És milyen virtigli pártállami mentalitástól bűzlő eljárás az Újszínház igazgatójának, Dörner Györgynek már rögtön a főpolgármesteri poszt elfoglalása után beígérni a kirúgást?

Emlékeztetőül: Tarlós egyetlen színházigazgatót sem váltott le kilenc év alatt. Ha csak ennyi volna Karácsony rovásán, már az önmagában érthetővé tenné, miért bújik el a nem balos sajtó lehetséges kérdései elől.

De szó sincs arról, hogy a hibajegyzék itt befejezhető. Szinte nem is lehet úgy felütni a Budapest mindenkié című propagandakiadványt, hogy ne ütköznénk olyan passzusokba, amelyek teljesítésének a megkezdéséről vágni lehet a sűrű hallgatást a főpolgármesteri hivatal háza táján. Ugyanígy járunk Karácsonynak a választóknak szétküldött leveleivel. Hol van már a rezsiköltségek enyhítésére a fűtési szezonok idejére ígért húszezer forint? És hol késik a városházi liberális feledés éji homályában a 14 éves korig ígért ingyenes tömegközlekedés? Elfújta őket is a kampányszél.

De nincs már szó a kialakítandó egészségházakról, az ingyenes szűrővizsgálatokról sem, amiket pedig oly nagyon buzgón ígérgetett, csak szavazzanak rá a népek. Van egy tuti tippünk: Karigeri nem ismeri a saját programját sem. Így utólag igazán elolvashatná a csillogó intellektusú fővárosvezető, ha nem fárasztja a betűk kisilabizálása.

Ha rászánja magát, találkozni fog azzal a körülménnyel, hogy nem is csak a fűtési szezonra ígérte a támogatást. „2020-ra legalább a 20 000 leginkább rászoruló budapesti háztartás részére évi legalább 20 000 forint rezsitámogatást kívánunk nyújtani.” Ilyen is van benne: „A rászorulóknak megfelelő tüzelőanyagot biztosítunk.”

Aki csodálkozik Karácsony szuperkórház-ellenességén, annak íme egy fejezetcím: Stadion helyett kórház! Az eredetiben a felkiáltójel mellett csupa nagybetűvel. Mi változott röpke három hónap alatt, hogy ekkorát fordult a véleménye? Aztán mi van azzal, hogy „24 órában elérhető online és telefonos ügyfélszolgálatot, valamint információs központot indítunk a budapesti közszolgáltatásokkal és hivatali ügyintézéssel kapcsolatban”? Ez sem sikerült?

Egy olyan főpolgármesternek nem jelenthetne gondot, aki azt írja bele a programjába: „Itt az ideje, hogy megérkezzünk a XXI. századba.” Meg hogy olyan várost akar csinálni, „ami megmutatja hazánk helyét Európában, ami világítótorony lehet az elnyomás sötétjében”.

Az is olvasható ebben a készítői által feledésre ítélt programban, hogy „a városlakók politikai részvétele nem merülhet ki abban, hogy megválasztják a képviselőket. Minden jelentősebb döntés előtt ki kell kérni az érintettek véleményét, különös tekintettel a beruházásokra.” Hát akkor mire vár? Itt a szép alkalom, hogy megkérdezze a budapestieket, akarják-e, hogy leálljon a világ legnagyobb zöldterület-fejlesztési beruházása, a Városliget-projekt, akarják-e, hogy kirúgják a fővárosi színházak vezetőit.

Annál is inkább üdvös lenne ez a demokráciakompatibilis megoldás, mert a programban az ellenkező híresztelésekkel szemben az áll, hogy „a nyilvánosság előtt újratárgyaljuk a Liget-projektet”, a színházak és a fővárosi cégek élén történő vezetőváltásról pedig egy megveszekedett szó sincs. De arról sincs ám semmi, hogy nagy fizetésemeléseket porcióznak ki saját maguknak! Erről elfelejtettek említést tenni a csodaprogramban, amelynek a jelek szerint az igazi neve a következő: Budapest mindenkié – aki baloldali liberálisnak mondja magát.

De Karácsony nemcsak a saját programját nem hajlandó betartani, hanem későbbi ígéreteit sem. Azt mondta nem sokkal a választás után, hogy féléves türelmi időt ad a városházi dolgozóknak.

Vagyis mindenkinek beígérte a lapátot, ha nem viselkedik jól. Viszont a kirúgott vezetők esetében ezt sem tartotta be – pár hónapot sem kaptak. Holott újfent idéznünk kell a program szövegét: „Elutasítjuk a más kultúrájú emberek elleni gyűlöletkeltést.”

Nagyon helyes, tartsa be a szakemberekkel és a nem baloldali fővárosiakkal szemben is. Ellenkező esetben azt kell gondolnunk, hogy el akar üldözni mindenkit, aki nem illik bele a szép új álliberális PC-világba. A választás előtti programbemutatón felelevenítette, hogy az Átrium mozi előtti tájékoztatójukat megzavarta a bohócvonat, ám Őrsi Gergely – a mostani II. kerületi polgármester – mondott nekik valamit, amitől továbbmentek. „Ilyen gyorsan fogják elhagyni Budapestet is” – jelentette ki vigyorogva Karácsony, a hívek lelkendezése közepette.

Attól lehet tartani, ez az elüldözési projekt most vette igazán kezdetét. Nem szabad tétlenül nézni, hogy a se a sajtóval, se a lakossággal szóba állni nem akaró főpolgármester kirekessze és elutálja a nemzet fővárosából a neki nem tetsző embereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.