Mi pénzeljük a költségvetés adósságrészét, nem a külföld

Hiába dübörög a gazdaság, a mélyszegénység ugyanúgy megmaradt. Orbán Viktor uniós pénzszerző trükkje pedig valójában az, hogy mi, magyarok szegények vagyunk. Mindkét mondás bal- és liberális politikusok, szakértők részéről ismert, úgyszólván teljességgel lecsorgott értelmiségi körökbe, és külföldön is lehet vele „érvelni” – pláne ha svájci frankban vagy euróban átszámolva vetjük össze a hazai és a kinti háztartások vagyoni helyzetét. Tegyük hozzá: a dúsgazdag Svájcból nézve tényleg szegények vagyunk, és az osztrák megtakarításokhoz képest is van még hova konvergálnunk, azonban a Lajtán túliaknak nem kellett megszenved­niük a szocializmussal és annak utóhatásaival sem.

2020. 08. 31. 12:05
null
Az idei nyáron a hazai turizmus legkedveltebb célpontja a Balaton volt Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De tényleg szegények vagyunk?! – miként azt állítják a politikai túloldalon. Vagyis hiába dübörgött az elmúlt években a gazdaság, s évről évre két számjegyű volt a béremelkedés üteme, továbbá szinte elértük a teljes foglalkoztatást, ráadásul a kormány családbarát politikát is folytatott, megmaradtunk „csöveseknek” itt, Európa közepén?

Azt már tudjuk, hogy mit sulykolnak a jelenleg ellenzékben lévők, de nézzük a tényeket!

Több mint ezermilliárd forinttal nőtt meg a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona egyetlen negyedév leforgása alatt 2020-ban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Egészen pontosan: március óta több mint 52 340 milliárd forintra ugrott meg a korábbi, 50 880 milliárdról a családok birtokában lévő, különböző banki betétek, állampapírok, készpénz, részvények, részesedések, valamint biztosítási tartalékok nettó, kölcsöntől megtisztított összege. A szóban forgó összeg azt is jelenti, hogy a magyarországi háztartások pénzügyi vagyona jócskán meghaladja az éves gazdasági teljesítmény értékét, több mint a bruttó hazai termék (GDP) 110 százaléka. Pestiesen szólva: ez nem semmi, és aligha az általános szegénység kritériuma az sem, hogy mekkora a háztartások úgynevezett finanszírozási képessége. Ezen a téren nincs semmi hókuszpókusz: a folyamatosan növekvő megtakarításoknak köszönhetően mi, magyarok pénzeljük a költségvetés adósságrészét, és minden jel szerint ez így lesz a jövőben is. Ide tartozik, hogy a koronavírus okozta gazdasági sokk miatt a helyzet rendkívüli: a háztartások vagyonának megmaradására rövid távon pozitív hatással van a járvány idejére bevezetett törlesztési moratórium, ugyanakkor lelkesen vesszük fel továbbra is a hiteleket.

Közben a rendelkezésre álló statisztikák is azt bizonyítják, 2014 és 2017 között tíz százalékkal csökkent a gyerekszegénységi arányszám, és a teljes lakosságban is egyre kevesebben élnek jövedelmi szegénységben. Természetesen el kell ismerni azt is, hogy a gazdasági helyzet előnyeiből nem részesült mindegyik társadalmi csoport ugyanúgy.

Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok – érvelnek a statisztikában nem bízók rendszeresen, Churchillre hivatkozva. Úgyhogy tegyük fel azt a kérdést is, hogy a döbbenetes, ezermilliárdos számokból valójában mit érez a kisember. A „kisemberes” kérdésre válaszolván: a háztartások fogyasztása beindult, a bérek jelentősen nőttek, a munkahelyek stabilabbak. S ezt még a koronavírus sem tudta megmérgezni. Ami pedig a napi benyomásokat illeti: telt ház van az összes magyarországi autópályán, ennyi autó még sosem futott hazánkban, lépni sem lehet a Balatonnál, újból tele vannak a vidéki éttermek, hónapokra előre nincs hely a wellness-szállodákban, és a plázákba ismét alig lehet beférni! Nem állíthatjuk azonban, hogy – teljesen – sínen vagyunk, kíváncsian várjuk a kormány új, gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseit.

De a válság mindenkit letérített az útjáról: mindenütt elszállt az államháztartási hiány, miként az államadósság is. Ezért is örömteli a fentebb ismertetett adat, miszerint több mint ezermilliárd forinttal nőtt meg a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona – a koronavírus okozta sokk ellenére.

Mégsem vagyunk annyira csövesek.

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.