A Fidesz Mohácsa

Vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden „orbánbányázás”.

2020. 09. 29. 6:00
null
Bayer Zsolt Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időközi választások voltak a hétvégén. Karcagon alig valamivel kapott többet a Fidesz–KDNP kilencven százaléknál, ezt gúnyosan úgy közölték a 444.hu és társainál: „A Fidesz nagyon megverte a Munkáspártot Karcagon”, ugyanis a városban rajtuk kívül senki nem indult a fideszes jelölttel szemben. Mivel már el sem mernek indulni. Ez önmagában elég jelképes, különösen a Jobbik állapotára nézve, hisz 2018-ban ők még harminc százalék körül tudtak szerepelni, mára elfogytak. Ott is. Jakab a nagy Houdini. De arról se feledkezzünk meg, hogy Karcagon nemcsak polgármestert választottak, hanem egy körzetben egyéni képviselőt is. Ott beállt egy jelölt mögé a teljes ellenzék, így a fideszes „csak” 75 százalékot kapott.

Igazi tétje azonban a mohácsi időközi választásnak volt, ahol polgármestert és teljes képviselő-testületet is választottak. Az ellenzéki média neki is állt hangulatot teremteni, a DK, a Momentum, az MSZP

„B-közepe”, a 24.hu, a 444.hu, a Hvg.hu stb. egymás sarkára hágva igyekezett növelni a tétet, és valahogy elhurcolni az ellenzéki szavazókat az urnákhoz. (Itt jegyezzük meg: ma már nem az ellenzéki pártok, hanem ezek az ellenzéki propagandalapok végzik el a politikai munka nagy részét, miközben magukat függetlennek és objektívnek nevezik egész nap.)

A 24.hu vitte most a prímet, ezzel a cikkel hangolt: „Ha Mohácson meg lehet szorongatni a Fideszt, az ébresztő lenne Orbánnak.” A szerző az a Kerner Zsolt nevű ellenzéki „B-közepes”, aki arról szokott álmodozni, hogy majd felakasztanak bennünket. Nos, nevezett hosszan elemzi a semmit (ebben a legjobbak!), és arról álmodozik Mohács kapcsán, hogy most aztán majd jól megszorongatják a Fideszt az „ősfideszes” városban, és ez lesz a nyitánya a 2022-es nagy ellenzéki győzelemnek (és nyilván az akasztásoknak). Az Index sem tétlenkedett, ők egyenesen a középkori magyar állam bukásának kezdőpontjaként emlegetett mohácsi csatára asszociáltak, és feltették a nagy kérdést: „Mohács lehet a Fidesz Mohácsa?”

Ezen hangulatfestő és vágyvezérelt képek után került sor a mohácsi időközi választásra, amelyen a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje győzött a voksok 57 százalékával, a képviselő-testületben pedig kétharmados Fidesz-győzelemmel zárult a verseny. Remek szórakozás volt este tíz körül nézegetni a 24.hu és a 444.hu oldalait, ahol – szintén Kerner „dejólenneakasztani” Zsolt tollából – ez volt a vezető hír: „Csekéné Hóbor Kornélia Ilona és Marton Anna Janka 48-48 szavazatot kaptak, ezért új választás lesz Kemeneskápolnán.”

Valóban: este tízkor, amikor mi már mindenhol megírtuk, hogy Mohácson a kormánypártok győztek, az ellenzéki olvasótábor körömrágva figyelte a kemeneskápolnai fejleményeket. Végül aztán fél tizenegy körül sikerült megszülni a kommunikációs panelt, amely így szólt (naná, hogy Kerner!): „Nyert ugyan a Fidesz, de komolyan megerősödött az ellenzék Mohácson.”

Ó, drága jó Istenem! Hát persze! De azért a biztonság kedvéért álljon itt néhány adat: Pávkovics Gábor kormánypárti polgármesterjelölt 4708 szavazatot kapott (57 százalék). Szekó József, a várost két évtizeden át irányító fideszes polgármester 2014-ben 3375 szavazatot kapott, 2010-ben ugyanő 4015 szavazatot. Vagyis Szekó József 2014-es legjobb eredményéhez képest Pákovics most 700 szavazattal kapott többet. Ez a brutális ellenzéki erősödés, amelyet a 24.hu megpróbál eladni a 2022-es választások előhírnökének, vagyis az ellenzék majdani sikerének.

S hogy el ne felejtsük: vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden, „orbánbányázás”, korrupció – szóval a szokásos. Jól van ez így.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.