A 22289-es szinten

1999. 11. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdaságkutató Rt. adatai szerint a magyar gazdaság az idén elérte 1989-es teljesítményének szintjét, ám a lakosság fogyasztása csak 2001-ben fogja meghaladni a tíz évvel ezelőtti mértéket – közölte Papanek Gábor, az intézmény ügyvezető igazgatója tegnap Egerben. A szakember a Heves megyei Közgazdasági Napokon ismertette jövő évre vonatkozó előrejelzésüket.Eszerint a GDP – bruttó nemzeti termék – növekedési üteme 2000-ben eléri a 4,2 százalékot, miközben az ipari termelés és az építőipar teljesítménye egyaránt nyolc százalékkal növekszik. Mindezek az értékek meghaladják az 1999 végére jelzett adatokat. Felgyorsul az exportnövekedés üteme is: jövőre 14 százalékos növekedést prognosztizálnak 13 százalékos importbővülés mellett.Ugyanakkor a mezőgazdaság és a szolgáltatások fejlődése továbbra sem megfelelő. Az agrárszektor például 3 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújt az idén, mint egy évvel korábban, és előrejelzésük szerint jövőre is csupán egy százalékkal nő az agrárium által előállított érték.Az infláció csökkenésének 1996 óta tartó folyamata a következő években sem szakad meg: az általuk idén tízszázalékosra tehető pénzromlás után jövőre 9 százalékot várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.