A kár: sok millió forint

R. M.
1999. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 25–30 millió forintot sikkasztott, majd Kanadába távozott az Országos Cigány Önkormányzat Nógrád megyei képviselője. J. Gábor népes csapattal, családtagokkal, barátokkal kísérve, két hete az Air Canada járatára felszállva hosszabb időre külföldre távozott. Az OCÖ tagjai is csak utólag értesültek arról, hogy három hónapnál hoszszabb idejű vízumot váltott a csoport, akik nemcsak az országot, hanem sokmilliós kárt is maguk mögött hagytak.Balassagyarmaton, az Ipoly-parti romatelepen nagy az ijedelem, amióta kiderült, hogy J. Gábor, az Országos Cigány Önkormányzat képviselője pénzestül, ígéretestül Kanadába távozott. A városban szinte lincshangulat uralkodik, ugyanis az önkormányzati lakásokból napokon belül ki kellene költöznie harminc-negyven családnak, ám a J. Gáborék által irányított új otthon nem épült fel. Az OCÖ képviselője Szé-csényben a téglagyár volt igazgatójával, M. Gáborral közösen soron kívüli téglaszállítmányok ígéretéért a gyarmati cigány családoktól húsz-ötvenezer forint kenőpénzt kért. A családi házat építő vállalkozóknak már kettőszáz-ezret kellett fizetniük. Ez sem volt elég, több tucat mobiltelefont vásároltattak az érintettekkel, amit rövid úton szintén értékesítettek. Eközben M. Gábor külön téglajegyeket is árusított, a bevételt azonban elfelejtette a kasszába befizetni. Eközben a két család három hónapnál hoszszabb idejű tartózkodáshoz szükséges vízumot kért és kapott Kanadától, ahová két hete ki is érkeztek. A kárvallott gyarmati cigány családok most a város önkormányzatát ostromolják segítségért, mivel a cigány önkormányzat helyi vezetője pénzestül, családostul elrepült. Az OCÖ vezetői nem kívánták minősíteni a történteket, Aradi Pál alelnök szerint nem is biztos, hogy végleg elhagyja az országot a gyanúba keveredett képviselőjük és vállalkozó társa. Szerinte elképzelhető, hogy csak üzleti útra mentek, s tavasszal anyagilag megerősödve térnek vissza. Hogy addig mi lesz a hoppon maradt családokkal, erre nem tudott mit válaszolni, úgy ítélte meg, a rendőrségnek, illetve a károsultaknak kell lépniük. Feljelentést ugyanis ez idáig még senki nem tett, ezért a nyomozó hatóságok hivatalosan nem is szereztek tudomást a balassagyarmati csalássorozatról. Információink szerint a kiszolgáltatott családok félnek, mivel a szociálpolitikai kedvezményből pénzelték J. Gábort, s ebből a pénzből vették a mobiltelefonokat is, ezért inkább hallgatnak. A vállalkozók a tőlük lenyúlt több százezer forintot áfa-visszaigénylési trükkökkel pótolták, így elképzelhető, hogy ők sem fordulnak a rendőrökhöz. A város önkormányzata sem tudja, mit tegyen a kárvallott családokkal, akik napok óta baltákkal, botokkal a kezükben őrzik az önkormányzat szükséglakásait, ahonnan december elsejéig ki kellene költözniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.