A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A szobafestéstől Ady Endréig

Farkas Tímea
1999. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban élő, erdélyi származású magyar szavalóművész lép fel ma este fél hatkor a Nemzeti Múzeumban: Dusa Ödön Ady Endre verseiből válogatott, A Halál rokona című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.Dusa Ödön nevét bizonyára kevesen ismerik hazánkban – pedig 1986 óta többször járt nálunk verses estjeivel –, nem úgy, mint Romániában, ahol gyanús volt, ahol sohasem adatott meg számára, hogy a művészetnek élhessen. Szobafestő volt. Műkedvelőként szavalt, zenélt, pince- és lakásszínházat hozott létre. Ez lett a veszte: a szekuritáté bebörtönözte, mert kolozsvári piciny, de nemcsak a magyar, hanem a román fiatalok körében is népszerű pincéjében hallgatta a Szabad Európát. Majd mozgástere fogytán szellemtársaival „koponyaszínházat” alkotott: Ady, József Attila, Szabó Lőrinc, Radnóti, Juhász Ferenc, Kányádi, Nagy László, Szilágyi Domonkos, Dosztojevszkij, Platón, Reviczky Gyula, Csehov, Gogol... Mintegy négy-ötszáz vers, monológ van repertoárjában. Ezt menekítette Kolozsvárról Stockholmba, mikor a nyolcvanas évek derekán felült a Svédországba tartó vonatra. Őt tartották Erdély Latinovitsának. Tavaly megjelent, az előadó maga összeállította kicsiny könyvében Dusa Ödön mégsem panaszkodik. A könyvet olvasva tanúi lehetünk művészi szabódásának, hittvallásának, pályafutásának. „A múlt terheit félretéve inkább örvendezek a jelennek, annak, hogy nem hagytam abba, hogy lehetőségem nyílt nemcsak munka után foglalkozni a színházzal, hanem teljes bedobással, és annak, hogy még ninics elveszve semmi...” – vallja az ötvenhat esztendős művész, aki a legnagyobbra törekedve semmi mást nem akar a színpadon, mint élményt nyújtani. A repertoárjában lévő versek egy része hangfelvétel formájában került kazettára, képekkel gazdagítva jöttek létre a Vers-zene-kép című videokazatták. Fél évre látogatott most Stockholmból hozzánk, hogy tavaly elkészült, Ady verseiből összeállított műsorával a Nemzeti Múzeumban, illetve Sötét mennyország című estjével Pilinszky János és T. S. Eliot költeményein keresztül szóljon mindnyájunkhoz. Utóbbit december 10-én az RS9-ben láthatja a nagyérdemű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.