Az RTL Klub sorsa a tét

G.T.
1999. 11. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfelsőbb Bíróság ma dönt a kereskedelmi televíziók frekvenciáinak odaítéléséről hozott jogerős ítélet felülvizsgálati kérelméről. Amennyiben a testület nem vizsgálja felül korábbi végzését, az Országos Rádió és Televízió Testület köteles felbontani az RTL Klubbal 1997-ben kötött műsor-szolgáltatási szerződését.A Legfelsőbb Bíróság ez év februárban született jogerős ítéletében kimondta: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a médiatörvénybe ütköző, egyszersmind saját szabályzatát sértő döntést hozott 1997-ben. – A médiahatóság a kereskedelmi televíziófrekvenciák odaítélésekor nem a pályázati kiírásban meghatározott módon végezte az értékelést – szól a határozat –, az RTL Klubot pályázatának alaki érvénytelensége miatt nem zárta ki az eljárásból, sőt, műsorszolgáltatási szerződést kötött a csatornával. A pályázaton vesztes Írisz Tv keresete nyomán hozott bírói végzésnek azonban csak az indoklása szól arról, hogy fel kell bontani az RTL Klubbal kötött megállapodást. A Legfelsőbb Bíróság erre nem utasíthatta a médiahatóságot, mivel az közigazgatási szervként járt el az ügyben. Az ítélethozatalt követően az ORTT államigazgatási eljárást indított az RTL Klub műsorszolgáltatási szerződésével kapcsolatban, ám ezt azonnal fel is függesztette. A médiahatóság az Alkotmánybírósághoz fordult a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény egy passzusának vizsgálatát kérve. Az ORTT arra a kérdésre vár választ: vajon alkotmányos-e, hogy bizonyos esetekben az ORTT mint közigazgatási szerv köteles egy polgári jogviszonyt, adott esetben egy szerződést felmondani. A tévéfrekvenciára szintén pályázó Írisz Tv és az ORTT egyaránt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróság ítéletét követően. Az Írisz Tv azt követeli, hogy a bíróság egészítse ki jogerős ítéletét, és kötelezze az ORTT-t az RTL Klubbal kötött szerződés azonnali felmondására. Felülvizsgálati kérelmében az ORTT azt kéri: a legfőbb bírói fórum hagyja helyben az elsőfokú ítéletet. Az RTL Klub illetékese korábban úgy nyilatkozott: amenynyiben ma a műsorszerződés felbontását rendelik el, úgy kártérítési pert indítanak az ORTT-vel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.