Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Bekerítették Groznijt az oroszok

1999. 11. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők szombaton a kedvező időjárást kihasználva folytatták légitámadásukat Urusz-Martan elfoglalásáért. Az orosz katonaság jelentése szerint erői már nyolcvan százalékig befejezték Groznij bekerítését. A csecsen fegyveresek déli irányból próbálják megakadályozni a város bekerítését, és jelentős mértékben megerősítik urusz-martani állásaikat – közölte az észak-kaukázusi parancsnokság sajtóközpontja. Kazbek Mahasev csecsen miniszterelnök-helyettes az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az orosz tüzérség szünet nélkül lövi a Groznijtól 20 kilométerre délnyugatra fekvő Urusz-Martant. Az orosz légierő eközben szombaton cáfolta azt a tbiliszi közlést, amely szerint egy orosz harci repülőgép november 18-án megsértette volna Grúzia légterét. A grúz hatóságok szerint csütörtökön egy SU–25 típusú orosz vadászgép 15 kilométer mélységben behatolt Grúzia légterébe, Satili falu közelében – írta az AFP. Az ORT orosz televízió beszámolója szerint az orosz hadsereg szombaton benyomult a nyugat-csecsenföldi Szamaski településre, ahol a katonák a lebombázott falu minden házát megvizsgálják. Az orosz erők szombat reggelre nyugati irányból két kilométerre megközelítették Groznij külvárosát. Csecsen katonai források szerint az orosz csapatok szorosabbra vonják a gyűrűt Groznij körül. Délnyugati irányból 2-3 kilométerre közelítették meg Zavodszkoj elővárost és 3-4 kilométerre Andrejevszkaját. Észak felől az orosz erők ugyancsak két kilométerre állnak a nemzetközi repülőtértől – idézte az AFP a csecsen katonai forrásokat. Viszonylag nyugodt volt a határ menti helyzet Csecsenföld és Ingusföld határán – közölték ingus belügyi források szombaton. A belügyminisztérium közlése szerint a Kavkaz nevű határátkelőnél Csecsenföldről 1802 menekült lépett ingus területre. Ellenkező irányba, Csecsenföld felé 1114 ember haladt át a határon. Az ITAR-TASZSZ által idézett nazranyi források szerint szombatra virradóra a szövetségi erők nem folytattak harci cselekményeket nyugati irányban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.