Biankó csekk

T. B.
1999. 11. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2000. évi költségvetés-tervezetben az Állami Számvevőszék jelentése szerint nem jelenik meg a bevételi oldalon a belföldi állampapír-kibocsátás tervezett előirányzata. Ennek összege volt az idei év első felében 1380 milliárd forint. Az Államadósság Kezelő Központ állampapír-forgalma 1999 első felében több mint 11 ezer (!) milliárd forint volt. Ráadásul az államháztartási törvénynek nem tesz eleget a költségvetés-tervezet – mondja az ÁSZ-jelentés –, mivel a törvénnyel egyidejűleg kell jóváhagyni a költségvetési hiány finanszírozásának módját. Ez a tervezetben nem teljesül. Az említett központi költségvetési hiány tervezett nagysága egyébként majdnem 400 milliárd forint. A számvevőszék a helyszíni ellenőrzés alapján készített jelentésében megállapítja: az, hogy a tervezet az állampapír-kibocsátások bevételi előirányzatait nem számszerűsíti, eltér az államháztartási törvény és a számviteli törvény előírásaitól. A költségvetési tervezet egyik bekezdése azonban – fűzi hozzá a jelentés –, ha a tervezetet elfogadják, „legitimálja ezen tervezési gyakorlatot”. Vagyis e szakasz elfogadásával a más törvényekkel való ellentmondást törvénybe foglalják – de ezzel nem szüntetik meg. (Részlet a tervezet 44. paragrafusából: „A fejezet belföldi hitelfelvételei (…) előirányzattal nem rendelkeznek, és (…) a központi költségvetés hiánya vagy többlete alakulásának, valamint az állampapír-piaci helyzetnek megfelelően teljesülnek.”) Az ominózus 44. paragrafus 3. bekezdésének elfogadásával a képviselők összeghatár nélküli – tulajdonképpen „biankó” – felhatalmazást adnak a költségvetési szerveknek, hogy állampapír-kibocsátás segítségével vonjanak be forrást. A törvényjavaslat 44. paragrafusának elfogadásával az a különös helyzet állna elő, hogy az Országgyűlés tudatosan egy korábbi törvényeknek ellentmondó javaslatot szavaz meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.