A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Biztonságos a tároló

Mayer György
1999. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére indított program, amely az üveghutai telephely kiválasztásához vezetett, észszerű volt, figyelembe vette Magyarország geológiai adottságait, valamint a társadalmi elfogadottság szempontjait – jelentette ki Per-Eric Ake Ahlström svéd mérnök-fizikus, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Magyarországon előzetes felülvizsgálatot végző független szakértőcsoportjának vezetője. Szerinte az üveghutai telephely potenciálisan alkalmas arra, hogy ott biztonságos tároló épüljön az atomerőmű üzemeléséből és majdani végső leszereléséből származó kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére. Figyelmeztetett azonban: a telephely jellemzését és a tároló tervezését folytatni kell. Mint elhangzott: annak valószínűsége, hogy földrengések következtében fellépő káros hatások a tervezett tároló biztonságát befolyásolják, nagyon csekély. Mivel egy töredezett befogadó gránitkőzet található a vizsgált területen, a csoport javasolja, hogy tovább kell folytatni a kutatásokat. Az előzetesen rendelkezésre bocsátott biztonsági elemzések korlátozott geológiai kutatási eredményre épültek, ezért szükség van egy átfogó biztonsági elemzésre, amely figyelembe veszi a rendelkezésre álló telephelyi és elvi tervezési ismereteket is. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a tájékoztatón bejelentette, hogy a nemzetközi felülvizsgálati csoport a részletesebb megállapításokat, véleményeket és a további munkákra vonatkozó javaslatokat jövő év januárjában fogja az atomenergia-hivatal részére megküldeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.