Brüsszeli igények

Valkó Béla
1999. 11. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország évente 38 millió euró, mintegy 9,5 milliárd forint támogatásra tehet szert az Európai Unió Sapard programjának állat-egészségügyi fejlesztésekre szánt pénzeiből – tájékoztatott tegnap Steve Dar-ling, az Európai Bizottság Taiex irodájának küldötte. Az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára technikai és információs segítséget nyújtó ügynökség képviselője a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakembereivel tartott szakmai értekezleten vett részt. – Fő célunk, hogy segítsük a társult országokat, hogy a nemzeti jogi szabályozást az EU-hoz igazíthassák, és természetesen a gyakorlati végrehajtás módozataiban is segítséget akarunk adni – mondta a küdöttség vezetője. Steve Darling is úgy véli, Magyarország csatlakozásának egyik kulcskérdése a mezőgazdaság. A közösségi költségvetés 50 százaléka ugyanis az agráriumot érinti, a teljes joganyag 40 százaléka vonatkozik az ágazatra. Az említett költségvetési pénzből az unió országaiban a legnagyobb összeget az állat-egészségügyi, illetve az állatorvosi ténykedéssel kapcsolatos szabályozás öleli fel. A közvélemény figyelme Nyugaton egyre inkább e probléma felé irányul, az EU belső piacán a kérdés kiemelten fontosnak számít. Az emberek komolyan veszik az állatok kezelésére használt gyógyszerek ellenőrzését, a szállítás és a vágás körülményeit. Szükségesnek tartják az ivóvíz, a takarmányok minőségének kontrollálását is, nehogy káros anyagok kerüljenek az állati szervezetbe, amelyek az embert károsíthatnák. Az állat-egészségügyi fejlesztésekre adott támogatásokról az Európai Bizottság november 25-i brüsszeli ülésén tárgyal a tagjelölt országokkal. A küldöttség tíz államot keresett fel, és az ott elkészített jelentést fogja megtárgyalni. Steve Darling azt is elmondta, az ország állatorvosi rendszere ugyan jól működik, de az EU mezőgazdasági szabályozásának folyamatos változása miatt egyes törvények, valamint állat-egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos intézkedések átvétele elkerülhetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.