A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Célkeresztben a VMSZ

Pálinkás Ferenc (Újvidék)
1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta megjelent a Vajdasági Magyar Szövetségnek a hármas autonómiájáról szóló koncepciója, az érdekvédelmi szervezet állandó támadásoknak van kitéve nemcsak a kormánypártok, hanem a magukat demokratikusnak nevező pártok részéről is.A legújabb támadás Szlobodan Milosevics jugoszláv államfő felesége, Mirjana Markovics pártjától érkezett. A jugoszláv baloldal szabadkai elnöke támadta a VMSZ dokumentumát, és azt állította, hogy az okmány közzététele óta a baloldal többször is kezdeményezte a párbeszédet, de a magyar párt erre nem válaszolt, amiből ő arra következtet, hogy az autonómiakövetelés mögött a meghirdetettől eltérő politikai célok és szándékok vannak. A baloldali politikus azt állítja, hogy a VMSZ legutóbbi lépései után a térségben elhidegültek a nemzetek közötti viszonyok, felütötte fejét a félelem, és megkezdődött a kivándorlás. A jugoszláv baloldal tisztségviselője azt állítja, hogy a VMSZ szélsőjobboldali párt, amely csakis a saját nemzeti és pénzügyi érdekeivel törődik. Nem kis meglepetésre arról is beszélt, hogy csak Ágoston András Vajdasági Magyar Demokrata Pártja folytat reális politikát, és csak az ő koncepciójáról lehet tárgyalni, vagyis a baloldal elveti a területi autonómiára vonatkozó követelést, viszont egyezkedne a perszonális és a kulturális autonómiáról. A kormánypárti képviselő szerint Kasza József, a VMSZ elnöke már nem élvezi a magyar kormány támogatását, és ugyanez a helyzet Belgrádban is. A vajdasági magyarság körében nem biztos, hogy szimpátiára számíthat az, akit a baloldali pártok dicsérnek, ezért a Napi Magyarország megkérdezte Ágoston Andrást, a VMDP elnökét, hogyan kommentálja a jugoszláv baloldal tisztségviselőjének nyilatkozatát. Ágoston mindehhez hozzátette, hogy nem először történik meg, hogy a baloldali tisztségviselő pozitívan nyilatkozik a perszonális autonómiáról, de szerinte lett volna rá idő, hogy erről komolyabban is tárgyaljanak, mindeddig azonban a hatalom nem kezdeményezett megbeszélést. Ágoston szerint a baloldali politikusnak a helyi szabadkai politikai célok elérése érdekében volt szüksége egy ilyen kijelentésre, és ő személy szerint nem tulajdonít túl nagy jelentőséget neki. Felvetésünkre nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy mindez kapcsolatban áll a Magyar Állandó Értekezlet ma kezdődő ülésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.