A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Clinton Koszovóban megbékélést sürget

1999. 11. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balkáni körútjának mintegy csúcspontjaként a koszovói albán erőszak beszüntetésére, a szerb és albán közösség megbékélésére hívott fel tegnap Bill Clinton amerikai elnök a szerbiai tartományban tett látogatásán.Clinton a közép-koszovói Urosevac város sportcsarnokában mondott beszédében emlékeztetett rá: a jugoszláv haderő júniusi kivonása és a háború során elűzött albánok hazatérése óta a koszovói szerbeket sorozatos megtorló támadások érték, amelyeknek véget kell vetni.A szerb és albán közösségnek meg kell tanulnia együtt élni, és megkísérelni a kölcsönös sérelmek megbocsátását. A jugoszláviai NATO-csapásokra utalva hozzátette, hogy az atlanti szövetség az erőszak beszüntetése végett alkalmazott erőszakot a tartományban, a békét azonban csak a lakosság teremtheti meg – mondta.Az etnikumközi megbékélést célzó felszólítás viszonylag hűvös fogadtatásra talált az amúgy is hideg teremben. A hallgatóság Clinton azon szavait fogadta kitörő örömmel, melyek szerint az ENSZ és a nemzetközi intézmények a lakosság mellett állnak, s a közelgő telet az előzőnél sokkal könnyebben vészelik át. A tartományban még sok a tennivaló, ám fontos tudni azt is, amit a világ tett a nyáron elűzött albánok hazatérése óta eltelt néhány hónapban: halad a téli felkészülés, (nemzetközi) rendőrök érkeznek a tartományba, és a szeptemberben leszerelt szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg gerillái visszatérnek a polgári életbe.Clinton a nehéz körülmények dacára is eredményesnek mondta az ENSZ-misszió munkáját, és emlékeztetett: a nemzetközi közösség a múlt héten egymilliárd dollárt ígért a tartomány megsegítésére.Artemije szerb ortodox püspök, a koszovói szerb kisebbség vallási vezetője tegnap nyílt levélben fordult Bill Clinton amerikai elnökhöz, és arra hívta fel őt, hogy segítsen megvédeni a koszovói szerbeket és a tartományban élő más kisebbségeket a többségben lévő albánok támadásaitól és zaklatásaitól.„Szeretnénk hinni, hogy az Egyesült államok népe nem a jelenlegi koszovói tragédiát akarta előidézni akkor, amikor támogatta az önök intervencióját, amelyet az albán etnikum támogatása végett hajtottak végre” – írta a püspök, amelyet a belgrádi Fonet hírügynökség tett közzé és az AP hírügynökség ismertetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.