Döntés a helyettesítésről

Bencze Lajos
1999. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már huszonötödik napja kórházban ápolt Franjo Tudjman horvát elnök állapota a tegnap délelőtt tíz órakor kiadott orvosi közleményszerint súlyos, és ennek megfelelően további intenzív gyógykezelést igényel. A horvát nemzetgyűlés mindkét háza tegnap sürgősségi eljárással elfogadta azt az alkotmánytörvény-javaslatot, amely az érvényben lévő alkotmányos rendelkezést bővíti olyan értelemben, hogy a parlament elnöke nemcsak akkor veheti át az államfői teendőket, ha az államfőt tartós akadályok gátolják ezek ellátásában, hanem ideiglenesen akkor is, ha átmenetileg gátló akadályok merülnek fel. Az alsóház előzőleg nagy szavazattöbbséggel (95, 3 tartózkodás ellenében) úgy döntött, hogy a házelnök és az alelnökök az alsóház e hét végén letelő megbízatási ideje után is tisztségükben maradnak mindaddig, amíg a parlamenti választások utáni nemzetgyűlés új összetételében megalakul. Az alkotmánytörvény meghozatalához, amely azonnal hatályba lépne, az alsóház kétharmados szavazattöbbsége kellett. A felsőház 14 ellenzéki szavazat ellenében nagy szavazattöbbséggel támogatta az alkotmánytörvény-javaslatot. A meghozatalára illetékes alsóházban a tegnap délelőtti vitában az ellenzék követelte a javaslatot beterjesztő hatalmi párttól, nyilatkozzon a tervezett december 22-i időpontról elhalasztott parlamenti választások várható lehetséges új időpontjáról, és ehhez kötötte, hogy szavazatai-val támogatja-e vagy sem az alkotmánytörvény-javaslatot. Végül is a ház 85 szavazattal 28 ellenében hozta meg a javasolt alkotmánytörvényt. Kidomborodott az ellenzék részéről is az a törekvés, hogy az államfőnek, a Horvát Köztársaság első elnökének az emberi méltóságát mindenképpen megőrizzék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.