Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Elbírálták a pályázatokat

Valkó Béla
1999. 11. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a hazai sertéságazat túltermelési válsága megszűnt – jelentette be tegnap Tamás Károly, a tárca közigazgatási államtitkára. A Vágóállat és Hús Terméktanács a múlt héten pályázatot írt ki a túlsúlyos sertések felvásárlására. A pályázatok elbírálása tegnap fejeződött be, és november 15-től megkezdődhet az említett állatok átvétele. Az akció az elkövetkező hetekben fog véget érni, és ebben a falugazdászok is aktívan közreműködnek. A tárca felhívja a gazdák figyelmét, hogy jövőre csak a jó minőségű sertések piacra jutását fogja segíteni, ha az érintett termelők regisztráltatják magukat. A november 11-én megtartott tárcaközi bizottsági ülésen a 2000-ben alkalmazandó intervenciós árakról kemény vita folyt, de az FVM államtitkára szerint ebben a kérdésben is egyetértés lesz. Az idén az ágazatnak nyújtott támogatás eredményeképpen a magyar sertéstartás talpon maradt, az állomány 15 százalékkal növekedett, miközben Kelet-Európa más országaiban az uniós túltermelés következtében a sertéspiac összeomlott. Tamás Károly az üggyel kapcsolatban leszögezte, hogy a tárca január elsejétől nem kíván a sertéspiac működésébe operatívan beavatkozni, a minisztériumnak ugyanis a későbbiekben nem lehet feladata a túlsúlyos sertések felvásárlásának napi kérdéseivel foglalkozni. Az államtitkár egyértelművé tette, hogy a tárca nem kívánja fenntartani a 193 forintos kilogrammonkénti árat az említett hízók esetében. Az országban tenyésztett 400 ezer koca 30 százalékát kell ugyanis selejtezni. Ez havonta tízezer túlsúlyos sertés levágását jelenti. Tehát a túlfizetett állomány évente újratermelődik. Erre a mennyiségre korábban és most is szüksége van az élelmiszeriparnak. Persze nem 193 forintos áron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.