Elégedettebb keletnémetek

Bozay Gergely
1999. 11. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekszik az egykori keletnémet állampolgárok elégedettsége – derül ki egy német kutatóintézet felméréséből, amelynek eredményéről a Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be. A keletnémet tartományokban 59 százalékra növekedett a helyzetükkel elégedett polgárok száma, miközben az elégedetlenek számaránya 16-ról 9 százalékra esett vissza – tíz esztendővel a berlini fal leomlása után. A Hans Böckler Alapítvány 1990 óta folyamatosan készít felméréseket a keletnémet tartományokban. Az intézet vezetője, Winkler elmondta, hogy az elégedettség három tényezőn alapul, mégpedig a megkérdezett személyes életkörülményein, a két német állam életszínvonalának összehasonlításán, valamint egy regionális összehasonlításon a saját életkörülmények és a nyugati országrészben tapasztaltak között. Természetesen leginkább a személyes életkörülmények alakulása a legfontosabb tényező. A munkavállalók és a nyugdíjasok 48 százaléka győztesnek érzi magát a német egység megvalósulása után, ezzel szemben a munkanélkülieknek csak 13 százaléka osztja ezt a véleményt. A felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezetteknek csak az egyötöde érzi magát szövetségi polgárnak, kilenc százalékuk visszasírja az NDK-t, a nagy többség azonban egyik változatot sem támogatja. Az egykori NDK-t visszasírók nagy része szociális okokból nosztalgiázik a régi rendszer iránt, nem meglepő módon nagyrészt munkanélküliek találhatók ebben a csoportban. A keletnémetek nagy része fontosnak tartja a demokratikus rendszert, azonban csak 19 százalékuk elégedett a működésével, a fele csak részben, míg a megkérdezettek egyharmada elégedetlen azzal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.