Éles gazdasági ellentétek

Mayer György
1999. 11. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kudarc lehetősége éppúgy fennáll, mint a megegyezésé a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) öt nap múlva kezdődő harmadik miniszteri értekezletén. Még az sem dőlt el, hogy miről is tárgyaljanak a miniszterek Seattle-ben.A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jövő kedden kezdődő seattle-i miniszteri értekezlete előtt igen tisztázatlan kép tárul a résztvevők elé. Az előkészületeket eddig is kisstílű viták akadályozták, noha a kereskedelem liberalizációja beváltotta a reményeket – közölte Balás Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. A seattle-i miniszteri értekezlet legfontosabb feladata az lenne, hogy előkészítse a WTO következő átfogó tárgyalási fordulóját, de még a mai napig sincs konszenzus arról, hogy milyen kérdésköröket tárgyaljon a forduló – hangoztatta a helyettes államtitkár. Ha jövő héten sem sikerül megállapodásra jutni, veszélybe kerülhet a 2000. évi tárgyalássorozat, amely a protekcionizmus felerősödését vonhatja maga után. A WTO-ban három, élesen elkülönülő nézetellentét uralkodik: a fejletlen országok az előző forduló határozatainak végrehajtási ellenőrzését kérik, az EU a tagjelöltekkel (és néhány kisebb, tengerentúli fejlett állammal) agrár- és szolgáltatáskereskedelmi liberalizációt vizsgálna, az Egyesült Államok és a hasonló, döntően agrárexportőr országok viszont korlátozni szeretnék a multilaterális megbeszélések tárgyát, és hallani sem kívánnak a korábbi megállapodások felülvizsgálatáról. A miniszteri értekezletet előkészítő genfi tárgyalássorozaton nyár óta feszített tempóban fáradoztak egy közös deklaráció kidolgozásán a WTO-delegációk, e hét keddjén viszont ezek a tárgyalások is megszakadtak. Mindössze egy 32 oldalas javaslatcsomagot állítottak össze egy átfogó, egységes dokumentum helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.