A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Elismerő OECD-jelentés

Szöghy Katalin
1999. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bölcskei Imre, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Miniszté- rium hírközlési és informatikai helyettes államtitkára, az OECD Távközlési és Informatikai Szolgáltatáspolitika Munkacsoportja 23. ülésén részt vevő magyar küldöttség vezetője a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács ülésén számolt be a hét végén tapasztalatairól. Az OECD munkacsoportja ülésének napirendjén meghatározó volt a Magyarországról készült országjelentés távközlési fejezetének megvitatása. A jelentésben foglaltak és a kérdésekre a magyar küldöttség által adott válaszok alapján az ülés elnöke és a vizsgálók jónak értékelték a magyar távközlés helyzetét és a szabályozási reform folyamatát. Bölcskei Imre a beszámolóval kapcsolatban az ülésen hangsúlyozta, hogy Magyarország az 1996-os ajánlások döntő hányadát megvalósította, a jövő évben az Országgyűlés elé kerülő új, átfogó hírközlési törvény pedig megteremti a teljesen liberalizált piac szabályozási kereteit és a kiteljesedő verseny- piaci feltételrendszerét. Az új törvény természetesen eleget tesz majd az OECD ajánlásaiban szereplő követelményeknek is. Mint elmondta, az OECD munkacsoportja ülésén hangsúlyos kérdés volt a Hírközlési Főfelügyelet függetlensége, szabályozói hatáskörének bővítése és az ezzel kapcsolatos törvényi garanciák megteremtése. Magyarországgal kapcsolatban komoly érdeklődés mutatkozott az EU-irányelvek átvételének helyzete, a vezetékes távközlés piacának korábbi liberalizációja, az UMTS-nek, a mobiltelefon-szolgáltatás új generációjának majdani engedélyezése, a telefonszámok hordozhatóságának bevezetési határideje iránt. A távközlő hálózatok összekapcsolásának szabályozásával összefüggésben elhangzottakról Bölcskei Imre elmondta: a tanácskozás előadásai egyértelműen megerősítették azt a tényt, hogy a legfőbb kívánalom az egyenlő versenyfeltételek biztosítása. A versenyfeltételekkel szorosan összefügg az öszszekapcsolási díjak nagysága, meghatározásának módja és a bevételmegosztás kérdésköre, azonban az egyes országok gyakorlata ezekben a kérdésekben ma még eltérő. Nehézségként merült fel az internetszolgáltatók költségalapú összekapcsolási díjainak megállapítása és a velük való jövedelemmegosztás igazságos meghatározása, de vitatott a bérelt vonalú díjak meghatározásának legjobb módszere is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.