Élő közvetítés
Magyarország
ÉLŐ
Svájc

Emlékestek

1999. 11. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két jeles olasz költő és író halálának évfordulója alkalmából rendeznek emlékesteket az Olasz Kultúrintézetben december 2-án, illetve 3-án. Giuseppe Parini 1729-ben született és 1799-ben hunyt el. Parasztcsaládból származott, de tehetsége révén Milánóban tanulhatott. Volt házitanító egy hercegi családnál, szerkesztett újságot, főgimnáziumi tanár, majd tanfelügyelő volt, tagja lett Milánó napóleoni megszállásakor a helyi kormányzatnak, de igazából a költészet érdekelte. Felvilágosult szellem volt, aki az emberi jog és méltóság megbecsüléséért szállt síkra. Munkásságát most, december 2-án este 18 órakor, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem olasz tanszékének vezetője, Madarász Imre professzor bevezetője után a padovai egyetem professzora, Guido Santato méltatja. Közreműködik Dörner György színművész, Kertesi Ingrid, Turjányi Miklós, Kállay Gábor (ének) és Déri András (zongora) részleteket adnak elő Mozart Ascanio in Alba című operájából, amelyet Parini librettójára írt a zeneszerző. A másik megemlékezés a tíz éve elhunyt elbeszélőt és esszéírót, Szicília szülöttét, Leonardo Sciasciát idézi. Az úgynevezett szicíliai iskola és Pirandello követője szűkebb hazája viszonyait, a maffia és a szegényparasztok tevékenységét és életét írta meg bűnügyi feszültségű regényeiben, amelyek közül nálunk is jól ismert a Mint a bagoly nappal című könyv. Sciasciáról a pécsi Janus Pannonius egyetem olasz tanszékének vezetője, Luigi Tassoni professzor emlékezik meg. Előadása részleteit Jordán Tamás színművész olvassa fel. Elhangzanak a Sciascia emlékére írt versciklus megzenésített részletei is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.