A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Erdélyi egyetemi egyeztetés

1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hetekben egyeztetésre van szükség a magyar kormány és az RMDSZ képviselői között a magyar állam által a romániai magyar egyetem létrehozására elkülönített kétmilliárd forintos összeg konkrét felhasználásáról – mondta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a kolozsvári Szabadság tegnapi számában megjelent interjújában. Markó rámutatott: az egyeztetés előtt erről a kérdésről az RMDSZ saját szakembereivel is tanácskozni kíván. Egyszersmind emlékeztetett arra, hogy az öszszeg felhasználásával kapcsolatos szövetségi álláspont már korábban kialakult. Eszerint a tervezett egyetem létrehozásába és működtetésébe minél szélesebb kört, tehát az egyházak mellett a civil társadalom megfelelő szakembereit és szakmai szervezeteit is be kell vonni. Az RMDSZ szövetségi elnöke úgy vélte, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek a Duna Televízióban vasárnap elhangzott nyilatkozata – miszerint a kétmilliárd forintot a magyar történelmi egyházak által létrehozott alapítvány kapja meg – nem mond ellent az RMDSZ elképzelésének, csupán konkretizálásra, kiegészítésre és pontosításra szorul. „Alapvető ellentéteket e körül a kérdés körül jelen pillanatban nem látok, s nem is szeretném, ha ilyen ellentétek kialakulnának” – hangsúlyozta Markó, aki a marosvásárhelyi Népújság tegnapi számában megjelent nyilatkozatában utalt is az ilyen lehetséges ellentétekre. A kolozsvári Krónikának nyilatkozó Vanek Ferenc, a Bolyai Társaság elnöke annak lehetőségéről, hogy az egyetemeken létrejövő önálló magyar tannyelvű karok a közeljövőben kiváljanak a BBE kötelékéből, azt mondta: amennyiben az egyetem szenátusa ezt elfogadná és a szakminisztérium ilyen irányú határozatot hozna, „ez akár ebben az esztendőben is elképzelhető”, mert a magyar tanítási vonal mentén kiépült struktúra „bármikor önálló, ötkaros rendszerré válhat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.