A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Európai Filmdíj, 1999

1999. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Filmakadémia, nem utolsósorban az amerikai filmdíjak – Oscar, Arany Glóbusz stb. – ellensúlyozására is, évekkel ezelőtt megalapította az Európai Filmdíjat. Ezt az Akadémia ötszáz, szavazási joggal rendelkező tagja ítéli oda több kategóriában. 1997 óta azonban nemcsak ők, hanem az európai mozinézők is szavazhatnak három kategóriában: a legjobb európai rendezőre, a legjobb európai színészre és színésznőre.A megkötés csupán annyi: a jelöltek európai származásúak legyenek. Így természetesen a magyar nézők is szavazhatnak, ha tetszik honfitársaikra. E három kategóriában a Filmakadémia – ellentétben az ő képviselőik által jelölt filmekkel és alkotókkal – nem is állít össze jelöltlistát; mindenki a saját belátása szerint szavazhat. Az idei díjátadási ceremóniára december 4-én este 8 órakor kerül sor Berlinben. Ezt több tévéállomás is egyenesben közvetíti. A díjakban – örvendetes módon – magyar filmművészek is erősen érdekeltek, méghozzá a legfontosabb kategóriákban. Különösen Szabó Istvánnak vannak komoly esélyei. Oscar-díjas rendezőnk ugyanis ott van a mindössze három jelöltet megnevező legjobb európai forgatókönyv kategóriájában, a Sunshine (Napsütés) című munkájával és a legjobb európai film kategóriájában ugyanezzel az általa rendezett filmmel. A film férfi főszereplője, Ralp Fiennes a legjobb európai színész kategória jelöltje, a legjobb európai operatőrök négyes jelöltcsapatában pedig Koltai Lajos neve is szerepel, méghozzá a Sunshine mellett még egy film, az olasz La Legenda del Pianista sull’ Oceano fényképezéséért. A legerősebb verseny a legjobb európai film kategóriájában várható. Svéd, dán, orosz, belga alkotások mellett (ezeket nálunk még nem vetítették) olyan művek és rendezők Szabó István jelölttársai, mint a Notting Hill Sztárom a párom című angol film (rendezője Roger Mitchell), a szintén angol Tim Roth The War Zone című film és a spanyol Pedro Almodóvar Todo Sobre Mi Madre (Mindent anyámról) című alkotása. Ugyanennek a filmnek a női főszereplője, Cecilia Roth is jelöltje a legjobb európai színésznő kategóriának, amiként egy másik spanyol film, a La Nina de tus Ojos (Álmaid lánya) főszereplője, Penelope Cruz is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.