Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Ezredvégi gondok

Metz
1999. 11. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki ne hallott volna az ezredvégi riogatásról? Nem a vallási apokalipszis-jóslatokra gondolok, hanem a valós, világméretű gondról: a számítógépes katasztrófa lehetőségéről. A váltásról, amire annak idején – kiderült, takarékosságból – a komputerkreátorok, programozók nem gondoltak: a 2000-es dátumra való átállásról. Nosza, jó két éve el is kezdték az aggodalmaskodást, hogy végre a megoldáson kezdjék törni fejüket a szakemberek, vállalatmonstrumok, bankok s az államigazgatás illetékesei. Világszerte lecsapódtak a számítógépes öszszeomlás rémmeséi, ami hát, ha karba tett kezekkel ül a népes szakértőgárda, minden képzeletet felülmúlóan bekövetkezik. Szerencsére hazánkban, mint tegnap a Compaq Computer Magyarország sajtótájékoztatóján közölték, idejében fölkészültek az elhárítására. Az újságírókkal való találkozót mégsem ezért a bejelentésért rendezték. A komputeres cég, profiljától merőben eltérően, ezúttal világsikerre számító regény, úgynevezett technothril-ler kiadására vállalkozott. Szeptemberben szereztek tudomást arról, hogy egy nagy amerikai cég híres mérnöke, R. J. Pineiro könyvet ír (méghozzá a tizenkettedik művét) az ezredfordulós számítógépes katasztrófa krimiszerű megjelenítéséről. Nyomban ráharaptak az ötletre, és mondhatni, a megírással párhuzamosan fordíttatni kezdték magyarra, s Kertész Balázs jóvoltából el is készült, olyannyira, hogy az országos bolti hálózatba 720 forintos áron, december 6-án be is kerül, ugyanaznap, amikor Amerika és Európa több nagy országában. Rekordidő alatt – a 2000. év küszöbén, hogy legyen még ideje riadozni az olvasónak. Természetesen, a halálpontos szakszerűség mellett (melyet a laikus számára meglepő könynyedséggel oszt meg az író) fordulatos, izgalmas és lebilincselő történet útvesztőibe vész az olvasó, FBI-jal, vírust bevető bűnözőkkel, betörőkkel, s a többi. A „millenniumi bombát” szüzséként kezelő R. J. Pineiro regényében a maja indiánok ősi jóslatára utal, mely egy kódban van elrejtve, s ennek a megfejtése megakadályozná a vészesen közeledő katasztrófát. A vég – mi egyéb lenne – happy end. A Visszaszámlálás című regényben borzongva élheti át a virtuális apokalipszist az olvasó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.