Fegyelmi helyzet a hadseregnél

R.M.
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben kétévente értékelni fogják a Magyar Honvédség (MH) fegyelmi helyzetét, amelyre a tegnapi értekezletet megelőzendő hosszú évek óta nem volt példa. A kormány stratégiai felülvizsgálatát követően megtartott fegyelmi értekezletről szólva Fodor Lajos vezérezredes, a HM parancsnoka kijelentette: összességében pozitívnak mondható a fegyelmi állapot, az egyszemélyi parancsnoki felelősségnek azonban határozottabban kell érvényesülnie.Az 1996–97-es évhez képest a felére csökkent a hadseregben elkövetett bűnesetek száma, s tény, hogy az akkori mélypont óta sokat javult a Magyar Honvédség fegyelmi helyzete, ennek ellenére sem lehet a parancsnoki állomány elégedett – tudtuk meg azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Honvédség parancsnoki állományának fegyelmi értekezlete után tartottak. Fodor Lajos vezérezredes hangsúlyozta: a hadseregben következetesen érvényre kell juttatni az egyszemélyi felelősség elvét, amellyel összeegyeztethetetlenek a liberális eszmék. Csak következetes szigorral és személyes példamutatással lehet a honvédség presztízsét a hozzá méltó szintre hozni, amely törekvés első lépéseinek egyike a megfelelő egyenruha rendszeresítése, a sorállomány számára pedig a reggeli torna visszaállítása. A HM parancsnoka a teljesség igénye nélkül elmondta: még mindig túl magas, 120 millió forintot meghaladó a honvédségi vagyon károsítása, a katonák sérelmére elkövetett lopások aránya. Elenyésző mértékben ugyan, de megjelent a megélhetési bűnözés is, s a hadsereg sem mentes – még ha arányaiban jelentéktelen számban is – a drogfogyasztástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.