Ferencesek Gyöngyösön

Kákonyi
1999. 11. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Múzeumban december 2-án, délután 15 órakor nyílik meg a kiállítás, mely a gyöngyösi ferences rendház 1950-ben elrejtett kincseit, nyomtatványait, valamint a rend több mint hétszáz éves történetét mutatja be. Megnyitja Szikossy Ferenc muzeológus és Várnai Jakab, a Ka-pisztrán Szent Jánosról nevezett Ferences Rendtartomány főnöke. Közreműködnek a Schola Hungarica tagjai. A kiállításon a nagyközönség megismerheti azokat a kelyheket, monstranciákat, ősnyomtatványokat, a templom gótikus oltárának egyik táblaképét, számos Árpád-kori pecsétnyomót, és nem utolsósorban a XV. század közepén nyomtatott Schöffer-Fust Bib-liát, amelyből csak egyetlen példány van az országban. 1950-ben, amikor híre járt, hogy a diktatúra feloszlatja a szerzetesrendeket, köztük a ferencesekét is, a házfőnök, Karácsonyi Aladár és a magiszter, Németh Lúciusz úgy döntött, hogy a rendház féltve őrzött kincseit és az ország legrégebbi könyvtárának kiemelkedő nyomtatványait elfalazzák. Ez meg is történt egy használaton kivüli lépcsőfeljáróban. Az elrejtett kincseket csak tavaly április 28-án, egy falkutatás során találták meg. A kiállítás április 2-ig tart nyitva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.