A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Finn filmek fesztiválja Budapesten

P. Z.
1999. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirsi Rantala asszony, a finn nagykövetség kulturális titkára nyitotta meg a Puskin Filmszínházban a 9. Európa Filmhét ünnepélyes sajtótájékoztatóját. Maga a filmhét december 2-án kezdődik, és december 11-ig tart a Művész moziban. Mivel a fesztivál szervezését a a Finn Film Alapítvány és a Budapest Film bonyolítja le, jó néhány finn filmalkotás szerepel a mustra műsorában. A munka közben a rendezők kitalálták, hogy az Európa Filmhét keretében összeállítottak egy kis finn fesztivált is, amely elegánsra és reprezentatívra sikeredett. A fesztivál szép záróakkordja lehet majd az 1999-es esztendőnek, amelyben Finnország töltötte be az Európai Unió soros elnöki tisztségét – hangsúlyozta Kirsi Rantala asszony. A dupla fesztiválra két díszvendég érkezik. Egyikőjük, Kirsi Tykkyläinen, a Finn Film Alapítvány elnöknője arról is nevezetes, hogy a finn filmmágus, Aki Kaurismäki egyik kedvelt filmszínésznője. A másik vendég, Jerzy Wójzik Európa kapuja című alkotását láthatjuk a fesztiválon is. Végül csemegézzünk egy kicsit a filmekben. Kaurismäki: Juha, Markku Pölönen: Nyár a folyónál, Raimo O. Nierni és Ville Suhonen: Tommy és a vadmacska, Damien O Donnel: A Kelet az kelet című filmjei önmagukban is vonzóak. Ezen a fesztiválon olyan filmek szerepelnek, amelyek játszási jogai mindeddig csak a mustrára érvényesek, fesztiválon a magyarországi közönség csak újdonságokkal találkozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.