A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fogolycsere Csecsenföldön

1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz légierő a sűrű köd és az eső ellenére tucatnyi bevetésben támadta a csecsen célpontokat Groznij és Urusz-Martan körzetében. A csecsen főváros déli kerületeiben sikerült megsemmisíteni egy parancsnoki állást. Időközben másfél hónap után kiszabadult a csecsen fogságból egy lelőtt orosz bombázó pilótája.Vlagyimir Samanov vezérőrnagy, a nyugatról előrenyomuló 58. hadsereg parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy a szövetségi erők „harcászati csapatátcsoportosításra” használják ki a rossz időjárási viszonyokat. Szavai szerint a tüzérség és a légierő folyamatosan támadja a csecsen állásokat, s szorul a gyűrű Groznij körül is: mindössze dél felé hagytak nyitva folyosót, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a csecsen fővárost. Samanov azonban ismét kizárta, hogy az orosz erők átfogó támadást indítsanak Groznij ellen. Sikerült viszont kiszabadítani a csecsen fogságból egy orosz másodpilótát, akinek Szu–24-es bombázóját még október 4-én lőtték le Urusz-Martan körzetében. Az első pilóta életét vesztette az alacsonyan történt katapultálásban, míg Szergej Szmiszlov főhadnagy a földet érés után egérutat nyert, de csaknem kéthetes bolyongás után a vahabiták fogságába került. A szélsőséges iszlám irányzat képviselői, köztük Hattab parancsnok, az orosz pilóta nyilvános kivégzését tervezték Groznijban, de ezt egy orosz rakétacsapás megakadályozta az orosz légierő sajtóközleménye szerint. A főhadnagyot ezt követően egy grozniji pincében tartották fogva, s végül közvetítők segítségével nyerte vissza szabadságát. Az orosz és a csecsen erők között elég gyakran előfordul, hogy kicserélik az elesettek holttesteit, illetve túszokat is elengednek ilyen alku vagy váltságdíj fejében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.