Fogyatékos pénz

Zivkovic Natália
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a fogyatékos emberek családiasabb lakóotthonba költöztetése hosszú távon is olyan ütemben halad majd, mint az jövőre várható, akkor a 18-20 ezer rászoruló száz év alatt sem költözhetne emberségesebb környezetbe – fogalmazott Béki Gabriella szabad demokrata képviselő.A kormány csak szavakban támogatja a fogyatékosokat, de a jövő évi költségvetésből a szükséges pénzeszközöket nem rendeli a feladatok mellé – jelentette ki Béki Gabriella SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Elmondta: az esélyegyenlőségi törvény szerint 2010-ig a kis segítséggel önálló életre képes fogyatékos embereket úgynevezett családiasabb lakóotthonokba kell költöztetni. A kormány által a lakóotthonok kialakítására előirányzott 200 millió forintból jövőre csak 120 fő elhelyezését lehetne megoldani, noha Magyar-országon 18-20 ezer olyan fogyatékkal élő személy él, akinek indokolt lenne ezt biztosítani. Ha évente csak ennyi pénzt fordítanak erre a programra, akkor több mint száz évbe telne, mire minden rászoruló emberségesebb környezetébe költözhetne. Hozzátette: az akadálymentes közlekedésre is a tervezett többszörösét kellene fordítani. Aggodalomra ad okot, hogy a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét megvalósító programokra az időarányos költségvetési forrásnak csupán a 70 százalékát irányozták elő – mondta lapunknak Rádai Sándor, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége közlekedési szakértője. Béki Gabriella sajnálatosnak nevezte, hogy a rendszerváltás óta először fordul elő, hogy a négy nagy országos, fogyatékosokat képviselő szervezet költségvetési támogatása az előző évihez képest nem növeszik. Fideszes képviselő lapunknak elmondta: a közelmúltban megalakult Országos Fogyatékosügyi Tanács számos feladatot levesz az országos szervezetek válláról, ezért nem növekszik jövőre a nekik juttatott pénzösszeg. A lakóotthonprogrammal kapcsolatban kijelentette: az esélyegyenlőségi törvény 2010-ig ad lehetőséget a program megvalósítására. Igaz, a jövő évi költségvetésben nem sikerült erre a célra nagyobb forrást találni, 2001-től azonban nagymértékben növekszik majd az erre szánt összeg. u Az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottsága a napokban támogatta – a Pénz-ügyminisztéium és a szociális tárca képviselőjével ellentétben – az SZDSZ tervezetét, amely egy új szerencsejáték bevezetését javasolja. Az ebből befolyt összeget az Országos Fogya-tékosügyi Program megvalósítására fordítanák. A tervezet szerint ez olyan karitatív játék lenne, amelynek hasznát nem vonná el az állam adóval és járulékkal. A javaslat szerint a kormánynak 2000 decemberéig kellene kidolgoznia az új szerencsejáték feltételeit. A fogyatékosok érdek-képviseleti szervei is támogatják az ötletet, s úgy vélik: a karitatív szerencsejátékok már számos országban jelentős forrást teremtettek az állami kötele-zettségek kiegészítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.