A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Folytatódó bérvita

Bákonyi Ádám
1999. 11. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a MÁV Rt. a törvényben előírt módon és a korábbi megállapodásoknak megfelelően átadta a 2000. évre vonatkozó bérajánlatát a reprezentatív szakszervezetek képviselőinek. A MÁV 6 százalékos inflációval számolva 8,5 százalékos átlagkereset-emelésre tett ajánlatot, többek között a hatékonysági mutató növelése, és a teljesítményhez igazodó létszám kialakításának feltételei mellett. A reprezentatív szakszervezetek az ajánlatot kevésnek találták. A Mozdonyvezetők és a Vasutasok Szakszervezete 14 százalékos béremelést kér, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is – noha nem készítette el hivatalos ajánlatát – ilyen szintű béremelést tart szükségesnek. A MOSZ 8 százalékos inflációval számolva, 2 százalékos, az európai uniós bérekhez való közelítést figyelembe véve, 4 százalékos reálbéremelést, tehát összesen 14 százalékos béremelést kér. A VSZ bérajánlata mellett a vasutas minimálbér 24 300 forintról 28 ezer forinrta történő emelésére tett ajánlatot, továbbá jelezte, hogy az érvényben levő kollektív szerződés egyes pontjait is módosítani szeretné. A tárgyaláson mindhárom szakszervezet képviselői hangoztatták: legfőbb feladatuknak a foglalkoztatás biztosítását tekintik, ezért semmiféle létszámcsökkentésre vonatkozó javaslatot nem támogatnak. A 2000. évi vasutas bérekről jövő hét kedden folytatódnak a tárgyalások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.