Gazdaságfejlesztési támogatások

Hot
1999. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben, a Gazdaságfejlesztési Célelőirányzatban (GfC) rendelkezésre álló 17,3 milliárd forintból 15,27 mil-liárd értékben kötött támogatási szerződést a Gazdasági Minisztérium. A kiadások egyik legnagyobb tétele a kis- és közepes vállalkozások fejlesztési hiteleinek kamattámogatására szánt 1,7 milliárd forint.Befektetés- és beruházásösz-tönzésre ebben az évben eddig 7 milliárd forintot fordított a gazdasági tárca a GfC-ből. Ebből 14 ipari park pályázatra 502 millió, export célú, versenyképes termékek gyártása céljából megvalósuló beruházásokra pedig 68 sikeres pályázatra öszszesen 6,48 milliárd forint értékben kötött szerződést – tájékoztatta lapunkat Pongorné dr. Csákváry Mariann, a GM kereskedelemfejlesztési és befek-tetésösztönzési főosztályának vezetője. Tájékoztatott arról is, hogy jelenleg az e témakörben sikeresnek minősített pályázatokon kívül még további 72 pályázat áll elbírálás alatt. A beruházás- és befektetés-ösztönzésre beérkezett pályázatok számából, illetve a felhasznált összegből kiderül: egy cég átlagosan 80-90 millió forint támogatásban részesül. E körben meglehetősen magas a külföldi vállalatok által Magyarországon létrehozott beruházásainak aránya, de hogy pontosan mekkora a teljes hazai tulajdonban lévő, illetve a külföldi érdekeltséggel bíró pályázók részaránya, azt a gazdasági tárca nem regisztrálja. Mint a főosztályvezető elmondta: a GM nem vizsgálja a pályázó cégek tulajdonosi viszonyait, a pályamunkák elbírálásakor pedig kivétel nélkül a pályázati feltételek szerint hozzák meg döntéseiket. Kis- és közepes vállalkozások különféle támogatásaira idén 4,4 milliárd forintot használt fel a minisztérium a Gazdaságfejlesztési Célelőirányzatból, amelyet 353 ezer pályázó között osztott meg. Különösen magas volt a kis- és közepes vállalkozások fejlesztési hiteleinek kamattámogatására fordított összeg, amely elérte az 1,7 milliárdot. Ugyancsak kiemelkedő tétele a költségvetési forrásból származó támogatásnak az EU-kon-form minőségbiztosítására fordított 750 millió forintos összeg. Kereskedelemfejlesztésre, a beruházásösztönzés promó-ciójára 2,15 milliárd forint áll idén a GM rendelkezésére, ennek az összegnek megközelítően 85 százalékát, azaz 1,78 milliárd forintot használt fel idáig. Mindemellett, a költségvetésről szóló törvény rendelkezésének értelmében, majdnem 2 milliárd forinttal támogatta a tárca a legelmaradottabb térségeket (Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs megyéket), és 550 millió forintot fordított a jövő évi, hannoveri világkiállítás költségei ez évre előirányzott részletének biztosítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.