A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gerontológia

1999. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország sok problémája közül az egyik, hogy a mai magyar öregembert az égvilágon senki sem hallgatja meg. A mai magyar öregember nincs beszélő viszonyban a többi generációval, nincs aki meghallgatná, így aztán többnyire egymás közt kommunikál a bérház gangján, és ez nem az igazi. Valamikor, az ántivilágban, amikor még szabályos párbeszéd zajlott a generációk között, sokkal kisimultabb öregemberek szaladoztak a világban. Akkor, ha az ember megkérdezte Józsi bácsit, hasogat-e a reumája, már eleve számolt azzal, hogy Józsi bácsi képes és leírja a teljes kórismét, az előzményeket meg a lefolyást. És Józsi bácsi tényleg minden esetben részletesen elmondta, hogyan kezdődött a hasogatás (először keresztül hasogatott, aztán meg kasul), miáltal az ember szépen felkészülhetett az öregségre, vagyis cseppet sem lepődött meg, amikor egy szép napon beállt a nyavalya a derekába. De ami a legfontosabb: Józsi bácsira is jótékonyan hatott a beszélgetés, lappadni kezdtek a fölhevült ízületek, az elszíneződések felszívódtak, a hasogatás megszűnt, Józsi bácsi meg beindult az éjszakába, mint hajdanán... Hát ez hiányzik a mai világban! Egy ember kéne, aki meghallgatná Józsi bácsit, akinek lenne türelme, stílusa, és egy kicsit alá is kérdezne ennek a Józsi bácsinak („ne kapkodjon má’ Józsi bácsi, részletezze a témát!”), mire Józsi bácsi azonmód kisimulna, mint puplin ing a vasaláskor, és azonmód belemenne a reumatémába. Ha kell is a nyugdíjemelés meg a szociális védőháló, ez itt a lényeg: kell egy ember, aki odafigyel Józsi bácsira, aki kedvesen elévődik vele, meg szelíden odább taszítja, hogy nagy franc maga, Józsi bácsi, csak nyomja itt ezt a reumaszöveget, nemhogy a body klubba menne ezzel a frankó fizikummal. Sajnos, a pillanatnyi valóság más, a fiatalabb generáció közömbösen átlép Józsi bácsin, lelkiéletére, kórisméjére nem kíváncsi, bölcsességére nem figyel oda. És erre az sem magyarázat, hogy a fiatalabb korosztály ma saját magán is közömbösen átlép, és csak türemkedik előre, mint ökör az itatóvályúnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.