A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gyermekágyi láz

Berek Patrícia
1999. 11. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint súlyos az állapota annak a 26 éves nőnek, aki „gyermekágyi lázas” fertőzést kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Az RTL Klub tegnapelőtt este adta hírül a fiatalasszony és öt másik társa megbetegedését, aminek valószínűleg a fertőtlenítés elmulasztása lehetett az oka. A fiatalasszony állapotáról az őt jelenleg ápoló kórház igazgatója nem adott felvilágosítást.A kereskedelmi televízió értesülése szerint a megyei kórházban összesen hat nő kapta meg a lázas, életveszélyes állapottal járó fertőzést, közülük egy, 9 hete szült anyát már a miskolci Semmelweis Kórház intenzív osztályán ápolnak. A kórház igazgatója, Koleszár Lajos a személyiségi jogok védelmében nem volt hajlandó nyilatkozni lapunknak. Más, kórházi forrásból azonban megtudtuk: a 26 éves nő veseműködése majdnem teljesen leállt, géppel lélegeztetik, s tegnap el kellett távolítani a méhét. Informátorunk szerint a fertőzéshez az vezethetett, hogy a műtőt nem megfelelően sterilizálták, vagy a szülész nem mosakodott be kellőképpen. Úgy tudjuk, egy másik, szintén megfertőződött asszony ugyanannál az orvosnál szült. Öt hete. – A szülés cseppet sem steril folyamat, a fertőzés kockázata sosem zárható ki: lehet, hogy az orvos hibájából fertőződtek meg az anyák, ám közel sem biztos, ezért alapos utánajárás nélkül nem jelenthetünk ki semmit – véleményezte az esetet Horváth Zsolt, a Fidesz-frakció egészségügyi és szociális kabinetjének vezetője. Elmondása szerint a „gyermekágyi lázat”, amely önmagában egy gyűjtőfogalom, sokféle kórokozó idézheti elő. Leggyakrabban a polirezisztens, vagyis a minden antibiotikumnak erősen ellenálló baktériumtörzsek okozzák, s ennek veszélye megfelelő fertőtlenítéssel minimálisra csökkenthető, ám nem zárható ki. Az óvintézkedések elmulasztásáért az egész szülészeti osztályon bárki felelős lehet a takarítónőtől kezdve az ápolónőkön át akár az orvosig, de egyértelműen nem állapítható meg a felelősség. – Minden szülés más és más, igazán a lázlap ismeretében lehetne megállapítani, van-e egyáltalán összefüggés az esetek között. Amennyire lehetséges az orvos felelőssége, legalább akkora esélye van annak is, hogy a látogatók hordták be a kórokozókat a kórterembe, s még sok verzió elképzelhető. Az igazi okot egy teljes körű, alapos vizsgálat deríthetné ki – foglalt állást Horváth Zsolt. Az RTL Klub tájékoztatása szerint már történt egy higié- niai vizsgálat a szülészeten, „de csak a sajtó nyomására”. Lapunk hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a megyei kórház igazgatójával, illetve a szülészet osztályvezető főorvosával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.