A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hamis zene

MÉK
1999. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon jelenleg minden zenei CD-t legalább kétszer lemásolnak. Ez az illegális tevékenység az így elveszett jogdíjak formájában kétmilliárd forintos kárt okoz a magyar zenének. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége az előadóművészekkel karöltve információs kampányt indítottak az illegális másolás feltartóztatására.A szervezett bűnözés szinte tökéletesnek látszó hamisítványai mellett, amelyeket főleg a Felvidéken és Erdélyben terjesztenek, bárki akár otthon is másolhat CD-t megfelelő számítógép, CD-író segítségével. A Btk. szerzői jogvédelemről szóló cikkelyét ma még senki sem veszi komolyan, pedig itt is ugyanúgy lopásról van szó, mintha elemelnénk valamit egy bolt polcáról. Évente 3,5 millió műsoros zenei CD-t adnak el Magyarországon. Ezekről több mint hatmillió digitális vagy analóg másolat készül. Mivel az egyes CD-k árának 25 százaléka a jogdíj, az így felgyülemlett veszteség közel kétmilliárd forint. Ez az öszszeg 200 új magyar album megjelentetéséhez lenne elég. Ez óriási mértékben csökkenti a még fel nem fedezett tehetségek esélyeit, emellett a közönség, ha másolt anyag birtokába jut, kedvencét károsítja meg, lehetetleníti el. Amióta a hordozók másolása bárki számára lehetővé vált, jelentősen visszaestek a példányszámmal, eladással kapcsolatos elvárások. Ezt szemlélteti, hogy már 30 ezer eladott lemez is elég egy aranylemezhez, míg a békebeli bakelitkorszakban ehhez százezer darab korong kellett. Hazánkban idén 23 elsőlemezes művész albumát adták ki. A már többször említett kiesett összeg további 50 új tehetség debütálását tenné lehetővé. A fent felsorakoztatott tények, számok csakugyan elgondolkodtatóak, a szlogen szerint „A másolás felfalja a zenét”. A magyar előadók, Zoránnal az élen, több zenerádió támogatásával december 12-én szervezik meg az Egy nap a zenéért programsorozatot, amikor is a rádiókban egész nap ez a téma lesz műsoron, sőt egy percre el is némulnak a szlogen szemléltetésére. Ugyanezen a napon több élvonalbeli zenész dedikálja az alkalomra gyártott „kiharapott” CD-ket. Ha a kampány eléri, hogy csak minden negyedik másolás helyett vásároljunk, az ideihez képest ez is megduplázná a debütálók lehetőségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.