Háromdimenziós magyar találmány

PGI
1999. 11. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új magyar szabadalom alapján egy háromdimenziós óriásplakátot helyeznek el az M1-es autópálya mentén. Az ötlet, a „mozdulatlan mozgó” óriásplakát találmánya azon az elven alapul, hogy a látószögváltozás elvét kihasználva elektronikus berendezések nélkül is mozgási folyamatot, vizuális élményt idéznek elő az utazóban. Ez a vizuális élmény nem más, mint hogy a tábla felé közeledve a Malév 767-es Boeing repülőgépe keresztben száll el a tábla előtt. A most elkészült Malév-tábla – és vele együtt a szabadalmaztatott találmány – egyedülálló a világon. Gótzy András saját találmányát ismertetve elmondta, hogy mindeddig elektronikus berendezéseket használtak a hasonló vizuális élmény elérésére, a háromdimenziós tábla ennél lényegesen egyszerűbb és költségtakarékosabb szerkezet. A háromdimenziós mozgó óriásplakát a nemzetközi teszt visszaigazolását követően számos nemzetközi megmérettetésen vett részt, amelyek során két arany, két ezüst és egy kiemelkedő díjazásban részesült. A magyar találmányok közül ilyen magas szintű nemzetközi elismerésben utoljára a Rubik-kocka részesült. A találmány eredmé- nyeit figyelembe véve a Gazdasági Minisztérium tavaly tízmillió forintos támogatást nyújtott a végleges szabadalmaztatáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.