A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hiányzó felelősségvállalás

Szabó
1999. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány elismerte lakáspolitikai tévedését azzal, hogy elhalasztotta a hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzelések jövő évi bevezetését – nyilatkozta lapunknak Battha Pál, a Lakásbérlők és Lakók Egyesületének (Labe) elnöke. A civil szervezet továbbra is egy átfogó koncepció elkészítését sürgeti, a kormányzat viszont még az idén meghirdetné a régi tervek átdolgozott változatát.A Gazdasági Minisztériumban (GM) kidolgozott és a Labe által az elmúlt hónapokban élesen kifogásolt lakásügyi elképzelések megalapozatlansága az egyesületet igazolta – mondta el lapunknak Battha Pál. Szerinte ugyanakkor Magyarországon még mindig hiányzik – az Európai Unió államaiban természetesnek tartott – kormányzati-önkormányzati lakáspolitikai felelősségvállalás. Az önkormányzatok jelenlegi, a lakásokkal kapcsolatos kötelezettségei teljesen bizonytalanok és a jelenlegi bérlakásvagyonuk funkciójának tisztázása nélkül ezt bővíteni felelőtlenség lenne. A lakáshoz jutási támogatásnak a jövőben is állampolgári jogon kellene járnia, és nem lenne szabad az önkormányzatok még egy-egy régión belül is jelentősen eltérő anyagi helyzetéhez kötni – véli az elnök. Hozzátette: a rendszerváltozás óta nincs gazdája e területnek, ez ideig minden kormányzatban „mostohagyerekként”, illetve fiskális szemlélettel kezelték. Ezt erősíti, hogy a legutóbbi dokumentum egyik előterjesztője megintcsak a Pénzügyminisztérium. A Labe javasolja, hogy a kormányzat most már kezdje el a lakáspolitikai stratégia kidolgozását, amelyhez az egyik legnagyobb létszámú országos egyesület a továbbiakban is kész segítséget nyújtani. Battha Pál kifogásolja, a szervezetet kihagyták a GM keretében nemrégiben megalakult Lakáspolitikai Tanácsadó Testületből. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott múlt heti interjújában indokolta a 2000 januárjától bevezetendő lakáskoncepció visszavonását. Jogosnak tartotta az önkormányzatok félelmét attól, hogy a jövő évtől kezdve ők ítéljék oda a fiatal házasoknak, gyermekes családoknak járó új lakáspolitikai támogatást. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy őket fogják kárhoztatni azok, akiknek nem jut pénz. A polgármesteri hivataloknak megfelelő apparátusuk és információs rendszerük sincs a kérelmek elbírálásához. A kormányfő szerint elképzelhető, hogy még az idén elkészül az új, átdolgozott koncepció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.