A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Húszmilliárd forint nyomában

Szöghy
1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel tíz hónapja kezdte meg működését az APEH Bűnügyi Igazgatósága, s az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy feltétlenül indokolt volt az adónyomozó hatóság felállítása. A lapunknak adott tájékoztatás szerint október végéig összesen 2250 feljelentés érkezett az új hatósághoz, s 1568 esetben rendelték el a nyomozást. Eddig az időpontig 464 ügyet fejeztek be vádemelési javaslattal, a legtöbbet a Budapest-Pest Megyei, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és a Hajdú-Bihar Megyei Nyomozó Hivatal illetékességi területén. (A feljelentések és az elrendelt nyomozások számát tekintve is a főváros és Pest megye áll az élen, az előbbiek száma 573, az utóbbiaké 320 volt.) A nyomozással érintett ügyek 52 százaléka csalás, illetve adó- és társadalombiztosítási csalás gyanúja miatt indult, a 35 százaléka csődbűntett elkövetésének gyanúja miatt. A számviteli fegyelem megsértéséért az esetek 11 százalékában indult nyomozás. Elenyésző viszont az olyan nyomozások száma, amelyeket azért indítottak, mert a kötelezettek nem fizették be a Munkanélküliek Szolidaritási Alapjába a munkaadói és munkavállalói járulékokat, vagy mert megszegték a társadalombiztosítási, egészségbiztosítási vagy nyugdíj-járulékfizetési kötelezettséget. Az ügyészi szakba került ügyek túlnyomó része csődbűntett, a nagy értékre elkövetett adócsalás miatti vádemelési javaslat – az ilyen ügyek bonyolultsága, időigényessége miatt – egyelőre kevés. Ám a nyomozó munka eredményességét máris jól mutatja, hogy az eddig befejezett nyomozásokban több mint másfélmilliárd forint adóbe-vétel-csökenést, illetve kárt állapítottak meg, s az adóhatóság becslése szerint már tetemesen meghaladja a 20 milliárd forintot az az összeg, amelyet a folyamatban lévő nyomozások érintenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyomozások kezdetén megállapított elkövetési érték a vizsgálódás elmélyülésével párhuzamosan növekszik, pontos, s valószínűleg a becsültnél is nagyobb számot tehát csak a most folyó nyomozások lezárultával lehet mondani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.