A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Idén kevesebb pályázó

Hommer Tibor
1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben összesen hét pályázat érkezett a Gazdasági Minisztériumhoz (GM) az ipari park címért. Tekintettel arra, hogy az 1997 óta működő pályázati rendszerben tavalyig 75 pályázó nyerte el ezt a címet, megtört az ipari parkok fejlődésének üteme.A magyar iparipark-program jelentősen eltér a nemzetközi gyakorlattól. Ennek egyik legmarkánsabb jele, hogy nem tekinti elsődleges célnak a technológiai, innovációs rendszer kiépítését – jelentette ki Hónig Péter, a GM helyettes államtitkára tegnap egy szakmai konferencián. Szintén hazai sajátosságnak jelölte az ipari parkok létesítéséhez biztosított állami források alacsony szintjét is, amely csak az infrastruktúrakiépítés költségeinek 50 százalékát fedezi. (Mindeddig az állami források támogatásával 31 ipari parkban hétmilliárd forint értékű infrastrukturális beruházás valósult meg.) Hónig Péter szerint az ipari parkok jelentős szerepet töltenek be többek között a foglalkoztatási gondok enyhítésében, az iparszervezésben, valamint a külföldi működő tőke bevonásában. Mint mondta: 1997-től 17 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az ipari parkoknak köszönhetően, ahol jobbára kis- és közepes vállalkozások telepedtek meg. E vállalkozások beruházásainak értéke napjainkra már elérte a 128 milliárd forintot, árbevéte-lük pedig (amelynek 74 százaléka exportból származik) meghaladta a 870 milliárdot. Az ipari parkok jelentős szerepet játszanak az uniós gazdaságfejlesztési források bevonásában is. A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Európai Unió mindenekelőtt a határokon átnyúló együttműködési fejlesztéseket, a környezetvédelmi beruházásokat és a közlekedési infrastruktúrák kiépítését támogatja. A gazdasági tárca azokat az ipari park címért beadott pályázatokat tekinti sikeresnek, amelyek a helyi önkormányza-tok és a megyei területfejlesztési tanácsok támogatását is élvezik. Nem támaszt a miniszté-rium túlzottan magas követelményeket az ipari parkokkal szemben, mivel nem várható el valamennyitől, hogy az innovációs vagy a tudományos ipari parkok szintjére emelkedjen – jelentette ki a GM helyettes államtitkára. Azt is hangoztatta ugyanakkor, hogy szükséges lenne a már meglévő ipari parkok logisztikai fejlesztésének szakszerűségét ellenőrizni, mivel a vállalt kötelezettségeket nem teljesítő létesítményektől ideiglenesen, de akár véglegesen is visszavonhatja az ipari park címet a szaktárca. A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a tavalyi évet jellemző rohamos fejlődés után idén visszaesést tapasztal a tárca az iparipark-program tekintetében. Idén ugyanis alig heten pályáztak az ipari park címre, holott tavaly és tavalyelőtt öszszesen 75 pályamunkát fogadott el a GM, amelyből 31 infrastruktúrafejlesztési támogatást is nyert az új beruházásokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.