Élő közvetítés
Magyarország
ÉLŐ
Svájc

Imádkoznak Tudjmanért

Bencze Lajos
1999. 11. 16. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát államfő kórházi gyógykezelésének harmadik hetébe lépve harmadszor történt meg, hogy nem adtak ki ovosi közleményt. Ám amíg az első két eset balsejtelmet táplált, ezúttal némi remény csillant fel. Ezt megerősítette az intenzív gyógykezelésért felelős anaszteziológus szakorvos is, aki hétfőn késő este a Slobodna Dalmacija című napilapnak telefonon elmondta: Tudjman elnök nincs gépekre kapcsolva, visszanyerte eszméletét, és képes a kapcsolattartásra. A bélcsavarodás miatti második műtét után stabilizálódott az állapota, és ha egy héten belül nem is várható a felépülése, lehetséges, hogy a választásokig talpra állhat. Ez volt az első eset, hogy az orvosi konzílium valamely tagja cáfolta a híreszteléseket, hogy a beteget művesére és lélegeztetőgépre kapcsolva tartják életben, és az első reményt keltő nyilatkozat a felépülési lehetőségről. A Slobodna Dalmácija orvosi körökben szerzett értesülésekre hivatkozva írja, hogy a hashártyagyulladás következtében fellépett bélcsavarodást sikeres műtéttel kiiktatták, s hogy az orvosok szerint, ha csupán egyszázaléknyi remény is van a felgyógyulásra, az számukra száz százalékot jelent. A horvát templomokban már napok óta imádkoznak Tudjman elnök mielőbbi felgyógyulásáért. A kórházi kápolnában pedig minden délután rózsafüzért mondanak. A horvát rádió tegnap délután három órakor közölt orvosi közleménye szerint Tudjman elnököt tizenhat napja kezelik hashártyagyulladás miatt a zágrábi Dubrava klinikai kórházban. Az elmúlt két napban fenn tudták tartani az állapotában beállt javulást. Sebészi szempontból a műtét utáni folyamat zavartalan. Ezzel egyidejűleg a zágrábi elöljáróság és önkormányzat tegnap a város ünnepén emlékezett arra, hogy IV. Béla király Aranybullájával 1242. november 16-án szabad királyi városává nyilvánította a mai horvát fővárost. u A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nem kezdeményezi a 16. napja súlyos állapotban kórházban ápolt Franjo Tudjman elnök leváltását – ez a lényege annak a nyilatkozatnak, amelyet Ivica Ropus, a HDZ szóvivője adott a zágrábi televíziónak. A szóvivő szerint a párt nem fogja javasolni a Zlatko Matesa vezette, egypárti HDZ-kormánynak, hogy a kabinet kezdeményezze az alkotmánybíróságnál: a testület mondja ki, hogy Franjo Tudjman elnök tartósan nem tudja ellátni az államfői teendőket – jelentette be Zágrábban a kormánypárt szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.