A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Információval a demokráciáért

GO
1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós csatlakozásunk alapfeltételei közé tartozik, hogy jól működjenek a demokratikus kormányzás intézményei, és a törvényhozás a fejlettebb demokráciák jogrendszerével harmonizáló szabályokat alkosson. Ehhez évtizedes diktatúrához szoktatott társadalmunknak információkra van szüksége. Ezért igazán nagy jelentőségű, hogy Magyarország tagja lett egy olyan szervezetnek, amely az európai országok parlamenti képviselőit, regionális és országos szintű vezető politikusait tömöríti. Hazánkat Endre Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke képviseli.– Az USA-ban két éve alakult meg egy nonprofit civil szervezet, amely a tagállamok törvényhozói testületeinek elnökeit, szenátusi elnököket, párt- és frakcióvezetőket hívott soraiba annak érdekében, hogy a társadalom közös érdeklődésére számot tartó kérdésekben, valamint a problémák megoldása során kapcsolat jöjjön létre közöttük, és szabadon áramoltathassák, cserélhessék egymás között az információkat, elképzeléseket – mondta Endre Sándor. Ez a szervezet, az Állami Törvényhozás Vezetői Alapítvány (SLLF/ Europe) küldetése egyrészt a demokratikus politikai vezetők közötti kölcsönös megértés, kommunikáció és együttműködés kialakítása és ápolása mind Európán belül, mind Európa és az USA között, másrészt a politika és a demokratikus vezetés időszerű és kritikus kérdéseinek megfogalmazása, tanulmányozása. E célok szellemében találkozókat, konferenciákat, fórumokat szerveznek, ahol a politikusok, valamint az üzleti élet, a magánszektor képviselői számára lehetőség nyílik a közvetlen eszmecserére. A kutatást is segíti a szervezet a társadalomtudományok terén, hiszen támogatja a demokratikus kormányzás intézményeinek és a törvényhozás megerősítésére irányuló törekvések vizsgálatát. Az együttműködés segít az Európa és az USA közötti kulturális különbségek megértésében, áthidalásában, kölcsönös kihasználásában. Endre Sándor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió belső reformjai és a közös valuta, az EU bővülése és Kelet-Közép-Európa országainak demokratikus átalakulása, a piacgazdaság útján meginduló fejlődése lényeges elemeit alkotják a kontinensen folyamatban lévő változásoknak. Ezért fontos, hogy az USA államai és – az e szintnek megfeleltethető – parlamenti vezetők Európa országaiban egymással kapcsolatba lépjenek. Így már érthető, miért nem maradhatott ki ebből az együttműködésből Magyarország sem. Mint az SLLF/USA Alapítványt is, az SLLF/Europe-ot is a szervezethez kapcsolódó, úgynevezett Üzleti Tanácsadó Testületbe tömörülő vállalkozók, cégek finanszírozzák majd. Cserébe e támogatók részt vehetnek az SLLF/Europe tevékenységében és ugyanazon tagsági jogosítványokkal rendelkeznek majd, mint az USA Tanácsadói Testületének tagjai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.