A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Iskolaátadások futószalagon

Sz. Zs.
1999. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten egyre több kerület javasolja középfokú intézményeinek visszaadását a fővárosi önkormányzat részére. Az anyagi okok miatti lépések ellen szinte mindenütt tiltakoznak a szülők és a pedagógusok. A kerületek a Városháza oktatási politikáját, a főváros illetékesei viszont a helyi testületeket hibáztatják.A fővárosi önkormányzat oktatási bizottsága a budai Mechwart Szakközépiskola épületében javasolja elhelyezni a XI. kerületi Széchenyi István Gimnáziumot és a Belvárosi Esti Gimnáziumot – nyilatkozta lapunknak Pálinszki Antal bizottsági elnök. Szerinte a kerületek hibája, ha nem egyeztetnek kellőképpen az érintettekkel, a fővárost ilyen kötelezettség nem terheli. A közgyűlés korábbi állásfoglalása szerint a főváros általában nem vesz át kerületi fenntartású intézményt, ha a feladatot meglévő iskoláiban el tudja látni. Ez gyakorlatilag a tanulók „szétszórását” jelenti. A törvények szerint a középfokú oktatás Budapesten a Városháza feladata, azonban a rendszerváltozás idején a kerületek zöme átvette az intézmények fenntartói jogát. Azóta viszont fokozatosan csökkennek az oktatásra fordítható állami normatívák, s a fővárosi forrásmegosztás is évről évre kevesebbet juttat a kerületeknek. Mint ismeretes, a XI. kerületben nagy vihart váltott ki a Széchenyi átadása, ezért a képviselő-testület úgy döntött: ha a Városháza nem hagyja egyben a jó hírű középiskolát, visszatérnek a kérdésre. Az V. kerületi önkormányzat hónapokkal ezelőtt döntött az Eötvös József Gimnázium épületében működő esti gimnázium átadásáról. Óbuda képviselői a napokban határoztak a magyar–orosz nyelven oktató Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium visszaadásáról. Az intézményt a főváros egy az egyben átvenné. Tarlós István polgármester elmondta: az ország egyetlen ilyen intézményének működtetése nem a kerület dolga. A híresztelésekkel szemben a III. kerületben más iskolákat nem adnak vissza, nem zárnak be. Nagy vihart kavart viszont a pesterzsébeti önkormányzat terve – a testi fogyatékos gyermekek oktatását is felvállaló – Passuth László Gimnázium átadásáról. A teljes kihasználtsággal működő iskola nevelőtestülete és szülői közössége jövő hét elején készül demonstrálni az egyetlen önkormányzati középiskola megmentéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.