A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ismét jár a gyed

Z. N.
1999. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január elsejétől ismét járó gyermekgondozási díj (gyed) a szülő korábbi keresetének 70 százaléka, de nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Több ezer forinttól eshetnek el egyes családok, ha a szociális partnereknek nem sikerül időben megállapodniuk a legkisebb kereset összegében, akkor ugyanis az idei minimálbér kétszeresében maximálnák az ellátást.A gyed januári újbóli bevezetésének célja a gyermekvállalási kedv növelése és a családi élet biztonságának megteremtése – jelentette ki Harrach Péter szociális és családügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. A szülő korábbi keresetének 70 százalékát, de legfeljebb a minimálbér kétszeresét kaphatja gyedként havonta. A járulékköteles ellátásra azok jogosultak, akiknek a szülést megelőző két évben legalább 180 napos munkaviszonyuk volt, és az igénylés időpontjában is rendelkeznek társadalombiztosítással. Az ellátás a gyermek kétéves koráig jár, s minden olyan gyerek után igényelhető, aki 2000. január elsejéig nem tölti be második életévét. Az ellátást igényelheti az anya, az apa, az élettárs – amennyiben ő a gyerek apja –, az örökbefogadó szülők valamelyike vagy a gyám. Harrach Péter új elemként említette, hogy az apák saját jövedelmük után kérhetik a gyed megállapítását. Az igényléseket a munkáltatóknál kell leadni. Felhívta a figyelmet, hogy nem jár a gyed akkor, ha a kérelmező más rendszeres jövedelemmel rendelkezik. Őri János, a Gazdasági Minisztérium osztályvezetője elmondta: az utóbbi három évben mindig január elsején lépett érvénybe az emelt összegű minimálbér, azelőtt viszont éveken keresztül februárban, sőt volt, amikor csak márciusban. Jogi kényszer most sincs arra, hogy januárban új minimálbérösszeg legyen hatályos, de a szociális partnerek egyeztetésén úgy tűnt: december végéig sikerül megállapodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.