Japán módszerek itthon

Udvari Gábor
1999. 11. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Magyar termelékenységi konferencia záró rendezvénye az ötéves magyar–japán termelékenységfejlesztési együttműködési projektnek – jelentette be tegnap Budapesten, a konferencia megnyitóján Fórián István, a közalapítványként működő Magyar Termelékenységi Központ kuratóriumának elnöke, a Magyar Suzuki Rt. vezérigazgató-helyettese. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt kezdte meg működését a Magyar Termelékenységi Központ (HPC) 130 millió forint alaptőkével, munkáját a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség (JICA) 100 millió forintot érő számítástechnikai eszközökkel és audiovizuális berendezésekkel támogatta. Az öt év alatt 70 vállalatnál kihelyezett tréningen több mint ezernégyszáz közép- és felső vezető továbbképzésére került sor. A tréningen részt vevő cégek menedzsmentjének 30 százaléka a kis- és középvállalatoktól érkezett. Kazuo Nukazawa, Japán magyarországi nagykövete elmondta, hogy 34 szakértőjük dolgozott a vállalatok fejlesztésén, közülük öten tartós kiküldetésben. Dr. Csernenszky László, a Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője hasznosnak értékelte az ötéves japán projektet. Mint hangsúlyozta, a gazdaságpolitika legfőbb feladata az ország versenyképességének növelése. Kiemelten kell foglalkozni a kis- és középvállalkozásokkal, hiszen a GDP felét adják, a munkavállalók kétharmadát foglalkoztatják. A Magyar Termelékenységi Központ az elkövetkezőkben be kíván kapcsolódni a kormány beszállítói programjába, ezzel is segítve a kis- és középvállalkozások megerősödését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.