A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Javul a befektetési biztonság

Barát Mihály
1999. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állampapírpiac továbbfejlesztése és biztonságának növelése céljából 1999-ben megkezdődött az állampapírok dematerializációja. Április 13-án volt az első dematerializált diszkont kincstárjegy-aukció, míg az első ilyen típusú államkötvény értékesítésére május 20-ig kellett várni – hangzott el tegnap Budapesten, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által szervezett sajtóbeszélgetésen. Dr. Borbély László András, az ÁKK általános igazgatóhelyettese elmondta: az 1999. április 13-át követő időszakban összesen három új államkötvény és huszonnégy új diszkont kincstárjegysorozat dematerializált kibocsátása valósult meg, a lakossági állampapírokat a kibocsátó jelenleg nem tervezi dematerializálni. Az új típusú kibocsátások mellett lehetőség van a már forgalomban levő, nyomtatott formában kibocsátott állampapírok dematerializálására is. Ez az állampapírok átalakításával valósul meg, amelynek során a befektetőknek be kell nyújtaniuk értékpapírjaikat a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.-hez (KELER Rt.). A benyújtás határidejét az ÁKK egységesen 2000. február 18-ban határozta meg, azonban a kevés tulajdonossal rendelkező zárt kötvények esetében az átalakítás már ez év decemberében megkezdődik. A nyilvános kibocsátású magyar államkötvényeknél az átalakítás a 2001-ben vagy azt követően lejáró értékpapírokat fogja érinteni. Szenes Mónika főosztályvezető-helyettes tájékoztatása szerint a dematerializált értékpapír elsősorban abban különbözik elődjétől, hogy előállítási módja megváltozott. A dematerializációval az összetett címletek nyomdai előállítása megszűnt, helyette a kibocsátó egy értékpapírnak nem minősülő kötött formátumú kibocsátási okiratot állít ki, az értékpapírtörvény által szabályozott tartalmi elemekkel. Ez az okirat, továbbá a kibocsátó jóváírási értesítése szükséges ahhoz, hogy a számlatulajdonosok értékpapírszámláin a követeléseket jóvá lehessen írni. Az okiratot a kibocsátást követő második munkanapon a kibocsátó átadja a KELER Rt. részére, amely alapján a központi értéktár informatikai rendszerében keletkeztetik az értékpapírt. A kibocsátás napján jelenik meg, akkor jön létre a kibocsátó számláján a dematerializált állampapír. Ugyanaznap az egyes elsődleges forgalmazók által az aukcióra beadott sikeres ajánlatok összegének megfelelő mennyiségű állampapírt írnak jóvá az egyes forgalmazók KELER Rt.-nél vezetett értékpapírszámláján. Szintén ezen a napon az értékpapír-tulajdonosok forgalmazóknál vezetett számláján is megjelenik az általuk megvásárolt állampapírok névértéke. A dematerializált állampapírok befektetőinek értékpapírszámlával kell rendelkezniük az általuk kiválasztott forgalmazóknál, letétkezelőknél. Az új rendszer leglényegesebb előnye, hogy javítja a befektetések biztonságát az értékpapírok kettős nyilvántartása miatt, és egyszerűbbé teszi az értékpapírokkal kapcsolatos tranzakciók végrehajtását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.