A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Jeszenszky marad

Bozay Gergely
1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága tegnap Martonyi János külügyminiszter jelenlétében, zárt ülésen tárgyalta Jeszenszky Géza washingtoni nagykövetnek a napokban nyilvánosságra került, nagy vihart kavaró levelét. Az ellenzéki képviselők Jeszenszky Géza visszahívását kezdeményezték, ezzel az állásponttal a kormánypárti képviselők nem értettek egyet. A zárt ülést követően Martonyi János külügyminiszter közölte: Jeszenszky Géza hibát követett el azzal, hogy a nagykövetség fejléces papírján írta meg levelét Fábry Pálnak, ezért figyelmeztetésben részesítik a nagykövetet. Ugyanakkor a külügyminiszter nem tartotta indokoltnak Jeszenszky visszahívását, aki véleménye szerint jól látja el nagyköveti munkáját Washingtonban. Martonyi János a maga részéről lezártnak tekinti a levélügyet, amely szerinte inkább belpolitikai jellegű. A külügyminiszter hangsúlyozta: Jeszenszky Géza levele tartalmát tekintve magánlevél, s utalt arra is, hogy a címzett, azaz Fábry Pál szintén magánvéleménynek tekintette az ominózus levelet. A külügyminiszter Jeszenszky Géza nagyköveti posztról történő visszahívását aránytalanul súlyos büntetésnek tartaná. Szent-Iványi István, a külügyi bizottság elnöke viszont úgy látja, Jeszenszky Géza visszahívása lehetne egyedül a levélügy megnyugtató lezárása, miután az ellenzéki képviselők bizalma megingott a washingtoni nagykövetben. Nem formai hiba történt – vélekedett Szent-Iványi, hozzátéve: a történtek után Jeszenszky Géza szerinte nem tudja pártatlanul ellátni nagyköveti munkáját, mert levele tele volt indulatokkal és előítéletekkel. Közölte azt is, az ellenzék nem tekinti lezártnak az ügyet, hanem várhatóan interpellációkkal továbbra is napirenden tartják majd a kérdést. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, a külügyi bizottság nem kezdeményezi a nagykövet meghallgatását e kérdésben. Simicskó István, a külügyi bizottság egyik fideszes képviselője szerint nem a külügyi bizottság kompeten-ciája, hogy egy magánlevélben vájkáljanak. Nem a mi feladatunk a levél tartalmának vizsgálata – mondta a képviselő. A külügyi bizottság ülésén egyébként ügyrendi vita alakult ki arról, hogy egyáltalán napirendre kerüljön-e a Jeszenszky Géza-féle levél. Surján László azt javasolta, hogy ne kerüljön napirendre a kérdés, azonban a bizottság többsége leszavazta ezt a javaslatot. Ellenben a bizottság támogatta Szűrös Mátyás szocialista képviselő indítványát, mely szerint a kérdést zárt ülésen kell megtárgyalni, tekintettel Jeszenszky Géza személyiségi jogaira. Ezek után Eörsi Mátyás (SZDSZ) felháborodásának adott hangot, mert véleménye szerint a nyilvánosság előtt kellett volna megvitatni az ominózus kérdést. Csapody Miklós (MDF) úgy látta, nem az a fő probléma, hogy Jeszenszky Géza levele valamilyen módon eljutott a sajtóhoz, hanem maga az, hogy megíródott ez a levél. Ugyanakkor úgy látta, nem kell dramatizálni a kérdést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.