Jövőre még változatlan a szocpol

B. L.
1999. 11. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagy valószínűséggel januárban változatlan marad a szociálpolitikai rendszer, mert az önkormányzatok nem tudják vállalni a rájuk háruló többletfeladatokat. A támogatás felhasználásának ellenőrzése azonban szigorúbb lesz” – jelentette ki tegnap Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: a kormány hamarosan kidolgozza azt a jelzálogrendszert, amelynek eredményeként a fiatal házasok lakásvásárlásra hosszú futamidejű, 5-6 százalékos hitelkamatokhoz juthatnak.A kormány januártól gyökeresen megváltoztatta volna a lakástámogatási rendszert. Az önkormányzatok azonban nem vállalták az ebből fakadó többletfeladatokat. A kormányfő tegnapi rádióinterjújában úgy fogalmazott: indulatosan utasították vissza a javaslatot. Véleménye szerint emberileg mindez érthető, hiszen azok, akik nem kapnak elegendő támogatást, „nyomdafestéket nem tűrő szavakkal nekirontanak az önkormányzat ajtajának”. Másrészt az is hathatós érv, hogy az önkormányzatoknak nincs megfelelő apparátusuk, információs rendszerük. Hozzátette: a Fidesz és az FKGP frakciójában is többen úgy vélték, jobb lenne, ha továbbra is inkább a szociálpolitikai támogatást folyósítanák, de annak felhasználását szigorúan ellenőriznék. Sasvári Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az önkormányzatok több észrevételt is tettek a kormány javaslatával kapcsolatban. Rámutattak például arra, hogy megfelelő apparátus hiányában rendkívül lassú lenne az ügyintézés, és felvetették a korrupció lehetőségét is. – Ezek a felvetések méltányolhatók, ezért jövőre várhatóan nem változik a szocpol-támogatás rendszere. Így a költségvetésben otthonteremtési támogatásra elkülönített 26 milliárd forintot továbbra is e célra fordítják. Sasvári reményei szerint a jövőben sikerül olyan megoldást találni, amely lehetővé teszi e támogatás megszüntetését, az otthonteremtési támogatás bevezetését. – Az otthonteremtési támogatás azonban csak egyik pillére az új lakáskoncepciónak. A másik fontos eleme a hosszú lejáratú, alacsony kamatozású lakáshitel – mutatott rá a politikus. Hozzátette: mivel az otthonteremtési támogatást nem vezetik be, várhatóan a kamattámogatást erősítik meg. Ez akár a nagyobb arányú kamattámogatást vagy a futamidő növelését is jelentheti. A kormány javaslata szerint a fiatal – 35 év alatti – házasok lakásvásárlásra, felújításra tízéves futamidővel, 5-6 százalékos kamatra legfeljebb nyolcmillió forintot vehetnének fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.