Kárpótlási állóháború Egerben

Palágyi Edit
1999. 11. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem jutott nyugvópontra az egri kárpótlás hét éve húzódó ügye, sőt szakértők szerint az is előfordulhat, hogy a jogosultak végül nem jutnak földhöz. Többórás állóháború után tegnap bejelentkezés hiányában eredménytelennek nyilvánították a felszámolás alatt álló Egervin használatában lévő, mintegy 3760 aranykorona értékű egri és andornaktályai területekre kiírt, Eger, Berva-völgyben meghirdetett kárpótlási árverést. A helyszínen öszszegyűlt mintegy kétszáz kárpótlásra jogosult ugyanis – immár hetedszer – ismét megakadályozta, hogy bárki bejelentkezhessen a licitre, így azt berekesztette a Szolnoki Kárrendezési Hivatal vezetője. A kárpótoltak – a helyi földrendező bizottság vezetésével – azért hiúsították meg az árverés megkezdését, mert annak kitűzését több szempontból alkotmánysértőnek tartják és kevésnek találják a meghirdetett földalapot. Mint ismeretes, a felszámolás alatt álló Eger–Mátravidéki Borgazdasági Kombinát, azaz az Egervin földjeiből ötezer aranykoronát kellett volna kijelölni a kárpótlási földalapba, a cég azonban e kötelezettségnek nem tett eleget, így a Legfelsőbb Bizottság döntése szerint egész területe kijelöltnek tekinthető. Az egri földrendező bizottság vezetője, Ambrus Adrienne tegnap körlevélben szólította fel az árverésen öszszeseregletteket, hogy ne fogadják el az Egervin mintegy 20 ezer aranykoronás területéből felajánlott alig négyezer aranykoronát. Bonyolítja a helyzetet, hogy a most licitre bocsátott szőlőültetvények egy részét természetvédelmi területté nyilvánította az előző kormány környezetvédelmi minisztere. Az egri földrendező bizottság egyébként a Szolnok Megyei Bíróságnál beperelte a kárrendezési hivatalt, mert az véleményük szerint hosszú ideje szabotálja a kárpótoltak jogos igényeinek kielégítését. A Szolnoki Kárrendezési Hivatal vezetője, dr. Horváth Gabriella szerint viszont az árverés megtartásának nem volt jogi akadálya, ezért rendőri segédlettel igyekezett azt lebonyolítani. Sikertelenül. A hivatalvezető azzal igyekezett megnyugtatni az ingerült tömeget, hogy a mostani egyes után majd az úgynevezett kettes kárpótlási földalapból jut nekik ültetvény, ez azonban, mint kiderült, korántsem biztos. Szamosvölgyi Alfréd, a Központi Kárrendezési Hivatal jelenlévő szakmai igazgatója ugyanis a napokban úgy értesült, hogy az Egervint felszámoló Reorg Rt. előszerződéssel eladta a borkombinát összes földjét az Egervin jelenlegi tulajdonosi köreihez közel álló Timesco Rt.-nek. Az igazgató szerint a kárpótlás körébe tartozó, de licitre nem került ültetvényekre pedig opciós szerződést kötöttek, így az árverések meghiúsulása miatt azok is az említett részvénytársaság tulajdonába kerülhetnek. Így félő, hogy az egri kárpótoltak végül semennyi szőlőhöz nem jutnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.